Političari preko turizma dolaze na vlast?

Političari preko turizma dolaze na vlast?

Političari preko turizma dolaze na vlast?

Političari u pojedinim gradovima pokušavaju da odlukama kojima se zaustavlja prekomerni turizam pridobiju glasove na izborima, tvrdi Enrike Ibara, osnivač i direktor jedne od najvećih svetskih kompanija za organizovano razgledanje gradova, City Sightseeing Worldwide. On je to izjavio na panelu tokom konvencije ABTA, čija tema je bio masovni turizam.

„Ne možemo da postavimo prepreke za razvoj turizma. On mora da nastavi da raste i da se razvija. Radi se o velikom poslodavcu, samo treba da njime upravljamo na pravi način i u skladu sa specifičnostima različitih destinacija i kretanjima turista“, smatra Ibara. „U pojedinim gradovima je prekomerni turizam postao političko pitanje, i političari ga koriste da bi pridobili glasače“.

Dok Barselona pokušava da uvede restrikcije u turizmu, Amsterdam se trudi da sprovede „turističku decentralizaciju“ preusmeravanjem turista u neke manje posećene delove grada i tako smanji pritisak na udarna turistička mesta i proširi pozitivan uticaj turizma.

Stjuart Leven, potpredsednik kompanije koja organizuje krstarenja, istakao je Dubrovnik kao dobar primer rada na smanjenju uticaja prekomernog turizma. U ovom su gradu, koji trpi posledice nagle popularizacije usled povezivanja sa mega popularnom TV serijom „Igra prestola“, osmislili poseban režim komunikacije sa kruzerima kako bi uskladili iskrcavanja putnika da ne dolazi do preklapanja na udarnim tačkama.

Leven smatra da pravo rešenje za prekomerni turizam nije univerzalno, već se ono krije u svakoj destinaciji ponaosob i u skladu je sa njenim osnovnim karakteristikama. Nijedno rešenje, ne može biti uspešno bez zajedničkog rada na njemu od strane svih učesnika, na prvom mestu lokalnih samouprava i organizatora turističkih putovanja.

Iako je prekomerni turizam postao veliki problem, on je prisutan u tek 20 zemalja. Nejednak turistički razvoj utiče na to da sa jedne strane imamo destinacije zatrpane turistima, a sa druge one gde niko ne ide. U samo 20 zemalja sveta (većinom u Evropi i Mediteranu) odlazi čak dve trećine turista.

Mark Tanzer, izvršni direktor turističkog udruženja ABTA, koje je organizovalo konvenciju, smatra da platforme poput Airbnb-ja iako čine deo problema ipak ne mogu da budu jedini krivci kako to često možemo čuti u poslednje vreme. Ovakve platforme dovode do poskupljenja stanarina za lokalno stanovništvo, odseljavanje stanovništva van gradova kako bi se oslobodio što veći broj stambenih jedinica za turiste, povećanje buke u centralnim delovima gradova, manje parking pozicija usled većeg broja iznajmljenih vozila…

Zaključak je da turistička privreda treba intenzivnije da sarađuje sa lokalnim stanovništvom i političarima kako bi se pronašla najbolja rešenja.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X