Poznanj, stara poljska prestonica

Poznanj, stara poljska prestonica

Poznanj, stara poljska prestonica

Skoro na tačno pola puta između Varšave i Berlina nalazi se jedna od najpotcenjenijih evropskih destinacija, poljska prestonica u 10. i 11. veku – Poznanj.

Iako po veličini, kulturnom i istorijskom nasleđu ne zaostaje za turističkim magnetima kao što su Krakov, Vroclav ili Gdanjsk, posetioci su tek proteklih nekoliko godina počeli da otkrivaju ovaj važan grad.

Poznanj se nalazi u centralnom delu Poljske, na reci Varti i peti je po veličini u zemlji. Spada u najstarije gradove Poljske.

O njegovoj turbulentnoj istoriji svedoče ostaci gradskih zidina i dva gradska zamka koji, između ostalog, govore o pruskom, odnosno nemačkom prisustvu na ovom području. U Poznanju i dalje stoji bazilika svetog Petra i Pavla, najstarija u zemlji, u kojoj se nalaze grobovi prvih poljskih vladara.

Osim bogatog istorijskog i kulturnog nasleđa, atmosfera je autentična i lokalci su veoma prijateljski nastrojeni prema strancima, nema gužvi i komercijalnih turističkih sadržaja.

Grad je kompaktan i šetnja je najbolji način da se obiđu sve bitne atrakcije, koje se nalaze blizu Starog trga (Stary Rynek). Na samom trgu se nalaze dva arhitektonska dragulja, prvi je fotogenični red starih trgovačkih kuća, dok se drugi prikazuje samo jednom dnevno. Na tornju renesansne Gradske većnice (Ratusz – danas je pretvoren u muzej), kada sat otkuca podne, pojavljuju se dve mehaničke koze – simbol Poznanja.

Poznanj ima dva zamka, od kojih se nedavno rekonstruisani Kraljevski zamak (Zamek Królewski) iz 13. veka nalazi u gradskom centru, dok je nemački Carski zamak (Zamek) iz 1910. godine, u kome se danas nalaze bioskop, umetničke galerije, lutkarsko pozorište, pabovi, muzički klubovi i restorani, udaljen 10-15 minuta od gradskog jezgra. Inače, istorija Carskog zamka veoma je zanimljiva, jer je tokom Drugog svetskog rata transformisan u rezidenciju Adolfa Hitlera sa njegovim ličnim kabinetom i izgrađenim podzemnim bunkerom za 375 ljudi. Godine 1945. ovde su držani nemački zarobljenici, a zbog toga što je predstavljao simbol nemačke okupacije i kapitalizma, komunističke vlasti su čak razmatrale rušenje zamka.

U blizini Carskog zamka nalazi se kompleks zgrada Univerziteta Adam Mickiewicz, od kojih je najznačajnija Collegium Minus, na zapadnoj strani Trga Adam Mickiewicz i na kraju glavne gradske ulice  Święty Marcin.

Važne zgrade u starom gradu su još Opera, Grand teatar i Stara pivara (Stary Browar).

Ljubitelji dužih šetnji uživaće u poseti Parku Cytadela, ako ne zbog Vojnog muzeja Poznanja, onda zbog 250 hektara lepo uređenih pejzaža, oplemenjenih vrednim umetničkim skulpturama.

Rekreativci će uživati u jezeru Malta, posebno u junu kada se održava Malta festival ulične umetnosti.

Nikako ne smete propustiti Ostrów Tumski, ostrvo na reci Varti, koje predstavlja najstariji deo grada, na kome se nalazi već pomenuta bazilika svetog Petra i Pavla, najstarija katedrala u Poljskoj.

Ostrvo je novim pešačkim mostom biskupa Jordana povezano sa distriktom Srodka, koji krase brojne radnjice, kafei i skrivena ulična umetnost. Jedno od nalepših mesta u ovom kraju je kafe La Ruina.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X