Predlozi za vašu posetu Holandiji: 9 destinacija za svačiji ukus

Predlozi za vašu posetu Holandiji: 9 destinacija za svačiji ukus

Predlozi za vašu posetu Holandiji: 9 destinacija za svačiji ukus

Amsterdam je neverovatan grad i jedna od omiljenih evropskih turističkih destinacija, ali daleko od toga da je jedino mesto u Holandiji koje vredi posetiti.

Iako kao prestonica države predstavlja centar svih kulturnih i društvenih dešavanja, Amsterdam je komercijalizovan, zagušen gužvama, pa vam i samo jedan popodnevni izlet u nekom drugom delu Holandije može pružiti mnogo autentičnije iskustvo. Naravno, to ne znači da iz itinerera treba da izbacite Amsterdam, već da mu pridodate još neku od sjajnih holandskih destinacija, u kojima vas čekaju mnoga prijatna iznenađenja (i puno piva i sireva).

Roterdam
Roterdam je drugi po veličini grad u Holandiji i zahvaljujući velikoj studentskoj populaciji, odiše savremenom, mladalačkom atmosferom. Budući da je tokom Drugog svetskog rata skoro sravnjen sa zemljom, grad odlikuje inovativna i futuristička arhitektura zahvaljujući kojoj izgleda kao jedan veliki muzej na otvorenom. U Roterdamu živi preko 160 različitih nacionalnosti, pa posetioci mogu da uživaju u najrazličitijim vrstama kuhinje, umetnosti, noćnom životu i progresivnoj atmosferi.

Edam
Gradić koji se nalazi u provinciji Severnoj Holandiji nekada je bio poznat po svojoj luci, brodogaditeljstvu i siru. Od nekadašnje slave ostao je samo sir edamer, koji predstavlja deo tradicionalnog doručka Holanđana, a omiljen je i veoma popularan u celom svetu. Osim marketa koji se održava svake srede, najveća atrakcija je staro gradsko jezgro u okviru očuvanih zidina, a najpoznatije građevine su crkva svetog Nikole, gradska većnica iz 18.veka i Muzej Edama koji se nalazi u najstarijoj gradskoj kući od cigle, izgrađenoj 1530. godine.

Vrt Keukenhof
Sredinom 15. veka, zamak Teylingen je baštu Keukenhof koristio za gajenje voća i povrća, a tek 400 godina kasnije ovo mesto je preuzeo dvojac pejzažnih arhitekata koji je osmislio i čuveni Vondelpark u Amsterdamu. Danas je poznato kao Vrt Evrope i smatra se jednim od najvećih vrtova sveta. Godišnje se ovde zasadi preko sedam miliona cvetova, a samo lala ima više od 800 vrsta. Vrt, koji se nalazi u gradu Lisseu u provinciji Južnoj Holandiji, za posetioce je otvoren samo osam nedelja godišnje, od sredine marta do sredine maja.

 

Harlem
Harlem je mali grad sa velikim srcem i dugom istorijom. Sve u njemu možete da vidite za dan, ali ako odlučite da ostanete duže, tek tada ćete imati mogućnost da upijete atmosferu pravog tradicionalnog holandskog mesta i uživate u njegovom šarmu. Nekada davno, srednjovekovni Harlem je bio drugi po veličini grad Holandije, veći od Amsterdama. Iz ovog perioda posetioci mogu da se dive autentičnoj arhitekturi, uživaju u vožnji kanalima, ali i da u nekadašnjoj crkvi probaju pivo Jopen, koje se pravi na tradicionalan način. Svake subote se u gradu održava market koji vredi posetiti, a među ostalim atrakcijama su katedrala Grote Kerk iz 15. veka, šoping četvrt Gouden Straatjes (ulice zlata) i kuća Corrie ten Boom, u kojoj možete da vidite kako je izgledao dom porodice koja je tokom Drugog vetskog rata u njemu skrivala Jevreje.

Mastriht
Najjužniji grad Holandije ujedno se smatra i najstarijim. Predstavlja odlično mesto za ljubitelje istorije, budući da se ovde na jednom mestu mogu naći ostaci rimskih građevina, gotičke crkve i modernistička zdanja. Odlikuje ga kosmopolitski duh sa puno stranih uticaja, pa se tokom posete može desiti da zaboravite da ste u Holandiji. Jedna od glavnih atrakcija je sistem pećina svetog Petra koji se nalazi ispod grada. U rimsko vreme odavde je vađen kamen, a tokom Drugog svetskog rata ceo grad je mogao da u pećinama potraži utočište u slučaju potrebe.

Githorn
Idilični pejzaži, staze prekrivene mahovinom, široke krošnje starog drveća, patke, drveni mostići, cveće… ovako će izgledati vaša poseta seocetu koje je poznato i kao holandska Venecija, budući da se uglavnom sastoji od kanala. Automobila ovde skoro da i nema, kućama se uglavnom može pritupiti samo brodićima i čamcima. Ovo mirno i tiho mesto je idealno za beg od buke i gužvi i „punjenje baterija“. Zimi, kada se voda na površini kanala smrzne, popularna zabava je klizanje.

Delft
Još jedan simpatični gradić čije su glavne atrakcije romantični kanali kojima se možete zaputiti u obilazak grada. Posebnu zanimljivost predstavlja plavo-bela keramika, koja je ovde počela da se pravi u 17. veku, kao imitacija čuvenog kineskog porecelana. Tokom posete Delftu možete se popeti na vrh Nove crkve (do kog vas vodi 367 stepenika) i posetiti Museum Het Prinsenhof, zgradu koja je nekada služila i kao rezidencija Vilema I Oranskog, a danas se u njoj nalazi i kolekcija majstora zlatnog doba holandskog slikarstva.

Utreht
Najveći univerzitetski grad u zemlji pravo je mesto za vas ako želite dobar provod i zabavu. Iako još uvek nije u potpunosti komercijalizovan, u poslednje vreme je sve popularniji kod turista. Gradski sadržaji su veoma raznoliki, od očuvanog srednjovekovnog gradskog jezgra, sa uskim popločanim uličicama i prelepim kanalom, do pivskih kuća, muzeja i umetničkih underground dešavanja.

Hag
Kao administrativni centar Holandije, sedište Vlade i Parlamenta, dom kraljevske porodice i stranih ambasada, međunarodnih organizacija i velikih svetskih korporacija, Hag je jedan veoma ozbiljan grad, najveći holandski grad na Severnom moru. Sve je ovde po propisu, striktno planirane zelene površine, skupi restorani internacionalne kuhinje, prvoklasni muzeji. Za nešto opušteniju atmosferu posetite Sheveningen, rizort na plaži u severozapadnom delu grada, omiljen kako kod turista tako i Holanđana, koji godišnje poseti preko 10 miliona ljudi. Ukoliko želite da se opustite u miru i tišini, drugi priobalni rizort u okviru Haga, Kijkduin u jugozapadnom delu grada, mnogo je manji i uglavnom privlači lokalno stanovništvo.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *