Predstavnici zakona izazvali stotine avio incidenata

Predstavnici zakona izazvali stotine avio incidenata

Predstavnici zakona izazvali stotine avio incidenata

Sjedinjene Američke Države su uvele vazduhoplovne maršale (zvaničan naziv je sky marshal ili air marshal) na svoje letove nakon terorističkog napada 11. septembra 2001. kako bi povećale bezbednost avio saobraćaja.

Od tada do danas dogodilo se preko 200 incidenata, koje su izazvali baš maršali zaduženi za bezbednost, navodi se u izveštaju inspekcije američkog ministarstva saobraćaja (TSA).

Prema izveštaju koji je CNN objavio, u 19 slučajeva je došlo do slučajnog okidanja iz oružja, a čak 70 puta su vazduhoplovni maršali zaturili, izgubili ili su im ukradeni pištolji. Više od deset puta maršali su bili pod dejstvom alkohola. Jedan maršal je čak leteo pijan, dok je drugi bio alkoholisan tokom redovne stručne obuke.

Od ozbiljnijih incidenata izdvaja se slučaj u kome je prilikom slučajnog okidanja maršal sam sebe upucao u desnu nogu, ali je podjednako uznemirujuć i onaj kada je sasvim nenamerno, maršal ispalio ceo šaržer tokom boravka u hotelskoj sobi i tom prilikom uništio televizor u susednoj, spojenoj sobi.

Iako ovi podaci zvuče zabrinjavajuće, TSA navodi da su oni zapravo veoma retki i da je u njima učestvovo tek jedan posto svih vazduhoplovnih maršala. Svi su ovi događaji ipak podrobno istraženi i preduzete su odgovarajuće disciplinske mere.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *

X