Proleće – pravo vreme za posetu evropskim vrtovima

Proleće – pravo vreme za posetu evropskim vrtovima

Proleće – pravo vreme za posetu evropskim vrtovima

Parkovi i vrtovi u mnogim evropskim gradovima predstavljaju prave turističke atrakcije.

Budući da nam proleće kuca na vrata, oni će uskoro zablistati u punom svom sjaju, privlačeći posetioce raskošnim mirisima, čudesnom paletom boja i kompleksnim dizajnom cvetnih šara. Mi vam dajemo samo nekoliko primera veličanstvenih evropskih vrtova.

Vrt Kloda Monea – Živerni, Francuska
U vrtu imresionističkog slikara Kloda Monea postoje dva segmenta, prvi je cvetna bašta ispred kuće, Clos Normand, a drugi je vodeni vrt inspirisan Japanom. Mone i njegova porodica doselili su se u Živerni 1883. godine, a umetnik je sam osmislio vrt, kombinujući bele rade i bulke sa retkim vrstama cveća. Vodeni vrt je posebno zanimljiv, jer je koncipiran po japanskim principima i sadrži biljne vrste karakteristične za vrtove u ovoj zemlji – bambus, visteriju i žalosnu vrbu. Mone je skupljao japanske grafike, koje je koristio kao inspiraciju za stvaranje ovog dela vrta. Živerni se nalazi u Normandiji i od Pariza je udaljen oko 80km.

Keukenhof – Holandija
Ovo je najveća cvetna bašta na svetu, a njeno ime u prevodu znači „kuhinjska bašta“. Na engleskom je poznata kao Garden of Europe – Vrt Evrope. Nažalost, Keukenhof je otvoren samo u kratkom periodu od 21. marta do 19. maja, ali tada ga poseti veliki broj turista koji koriste priliku da prave sjajne fotografije i prisustvuju tematskim događajima. Ovog proleća procvetaće preko sedam miliona lala, kojih ima više od 800 različitih vrsta. Keukenhof se nalazi između Amsterdama i Haga. Cena standardne ulaznice je 18 evra.

Kew Gardens – London, Ujedinjeno Kraljevstvo
Kew je najveća londonska atrakcija na Listi svetske baštine UNESCO-a i sastoji se iz više segmenata. Arboretum se može pohvaliti sa kolekcijom od preko 14.000 retkih i starih stabala. Jedna od kuća lociranih u bašti je tradicionalna japanska minka kuća, koju okružuje bambusov vrt, sa najvećom kolekcijom bambusa u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ovaj vrt je kreiran davne 1891. godine i originalno je sadržao 40 vrsta bambusa, prvenstveno iz Japana. Danas ovde posetioci imaju mogućnost da se upoznaju sa čak 1.200 vrsta bambusa iz celog sveta.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Ružičnjak u Madridu, Španija
Tokom maja i juna, elegantni ružini pupoljci cvetaju u veličanstvenom vrtu Zapadnog parka u Madridu. Vrt je 1955. godine osmislio glavni gradski baštovan, Ramon Ortiz, i prostire se na površini od preko 32.000m2. Godine 2006. dobio je prestižnu nagradu “Garden Excellence Award” i smatra se jednim od najlepših ružičnjaka na svetu. Svakog maja ovde se održava međunarodno takmičenje „Villa de Madrid“ za najlepšu ružu.

Bašte Boboli, Italija
Bašte Boboli u Firenci predstavljaju neku vrstu muzeja na otvorenom. U njih je uloženo više stotina godina truda i baštovanskog umeća. Osim prelepog cvetnog vrta, posetioce će očarati jedinstvene fontane, drvoredi i statue, koji baštama daju izgled „Rajskog vrta“. Ističu se oblasti Amfiteatar, Bašta kavaljera i Grotta grande.

Vrtovi Versaja, Francuska
Kreiranja versajskih vrtova bio je veoma zahtevan poduhvat, u kome je učestovavalo nekoliko hiljada ljudi, a hiljade stabala, iz cele Francuske, doneto je i zasađeno ovde. Da bi se održali u savršenom stanju, vrtovi su morali da budu u potpunosti rekonstruisani na svakih stotinak godina. Versajski vrtovi spadaju u najluksuznije na svetu. Osim Oranžerije Luja XIV, ističu se Vodeni parter sa dva velika pravougaona bazena i Severni, Južni i parter fontane Latona, koje krase jedinstvene šeme zelenih površina.

Chateau de Laeken – Brisel, Belgija
Bašta dvorca Laeken, rezidencije belgijskog kralja i kraljevske porodice, otvorena je od 19. aprila do 10. maja. Biljne vrste zastupljene danas, iste su one koje su korišćene pri kreiranju originalnog vrta u vreme kralja Leopolda II, a neke od biljki i jesu originali! Specifičnost vrta je retka vrsta karanfila, koja ovoj pejzažnoj kompoziciji daje poseban šarm.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *

X