Prvi put posle 1.900 godina Rim naplaćuje ulaz u Panteon

Prvi put posle 1.900 godina Rim naplaćuje ulaz u Panteon

Prvi put posle 1.900 godina Rim naplaćuje ulaz u Panteon

Iako se o tome šuška još od januara, italijanski ministar kulture, Dario Frančeskini, upravo je potvrdio da će ulaz u Panteon, jednu od najfascinantnijih drevnih građevina na svetu, početi da se naplaćuje do kraja tekuće godine.

Poznat i kao „Hram svih bogova“ (od starogrčkog pantheion – od, u vezi sa, zajednički svim bogovima), Panteon je 608. godine pretvoren u crkvu, a glavni razlog zbog kojeg je ostao jedna od najočuvanijih drevnih rimskih građevina je taj da je tokom svoje 1.900 godina duge istorije neprekidno bio u potrebi.

Budući da se nalazi u samom srcu Rima, predstavlja jednu od naposećenijih atrakcija, sa preko 7 miliona posetilaca godišnje, odnosno oko 30.000 dnevno. Pepoznatljiv je po monumentalnoj kolonadi stubova koja krasi trem hrama, ali i po rotondi (koja je izgrađena korišćenjem specijalnih arhitektonskih tehnika) na čijem vrhu je okulus, koji osvetljava unutrašnjost hrama.

Ministar kulture je najavljujući uvođenje ulaznica za posetu Panteonu, objasnio da će njihova cena biti simbolična, najverovatnije 3 eura, i da ne postoji razlog zbog koga bi posetioci plaćali ulaz u Koloseum, a u Panteon ne. Novac od ulaznica će se uglavnom koristiti za održavanje hrama, dok će 20% biti uplaćivano gradskom Fondu solidarnosti, što je inače uobičajeno za novac od ulaznica za većinu rimskih atrakcija.

Potencijalni problem će biti mesto izgradnje blagajne, kao i dodatne gužve koje će se praviti, kada onih pomenutih 30.000 dnevnih posetilaca bude moralo i da čeka u redu za kartu. Ali ministar je objasnio da su to logistička pitanja koja bi do kraja godine trebalo da budu rešena.

Nadamo se da je tako, a vama, ukoliko planirate skoru posetu Rimu, savetujemo da se pre obilaska Panteona raspitate da li je već počela naplata, jer očekujemo da će se u početku, dok se svi „manji“ logistički problemi ne reše, već velike gužve ispred Panteona dodatno uvećati.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X