Put u divljinu – istražite najveća netaknuta područja

Put u divljinu – istražite najveća netaknuta područja

Želite da otkrijete neku novu biljnu ili životinjsku vrstu, ili da kročite tamo gde niko drugi nije?

Saznajte u nastavku koje su to netaknute oblasti na zemlji i gde se nalaze.

Istraživanje časopisa Nature pokazalo je da se skoro sve netaknute oblasti, divljine, nalaze u samo 20 zemalja sveta, ne računajući Antarktik. Najviše ih je, naravno, u ogromnoj Rusiji, gde se čak 15 miliona kvadratnih kilometara teritorije može nazvati divljinom. Nature je definisao ove oblasti kao teritorije ili akvatorije veće od 10.000 kvadratnih kilometara u kojima ne žive ljudi ili gde je njihovo delovanje neprimetno. Posle Rusije na listi su Kanada, Australija, SAD (većinom na Aljasci) i Brazil. Ono što je posebno interesantno je da se Velika Britanija našla u prvih 20 i to zahvaljujući svojim dalekim, prekomorskim teritorijama. Kopnene divljine se mogu pronaći u Kini, Alžiru, Libiji, Nigeru, Mauritaniji, Maliju, Čadu, Grenlandu, Egiptu…dok se morske divljine nalaze u Francuskim prekomorskim departmanima, Kiribatiju, Novom Zelandu, Danskoj i Norveškoj. Kopnenih divljina ima i na Islandu, u Švedskoj i Finskoj, dok je ostatak Evrope prilično „pitom“.

Nature je radio ovu studiju sa ciljem da se pomogne vladama ovih zemalja da tim oblastima netaknutih prirodnih karakteristika pruže odgovarajuću zaštitu, koja podrazumeva i razvoj odgovornog turizma uz ograničavanje kretanja i broja posetilaca.

Predstavljamo vam neke od najzanimljivijih netaknutih oblasti na Zemlji.

Darijenski rascep (Panama, Kolumbija)
Pan-američki autoput se pruža duž 30.000 km dugog zapada američkog kontinenta povezujući severnu obalu Aljaske i Ušuaju, najjužniji grad na svetu. Autoput prolazi kroz 17 zemalja ali na njemu se nalazi jedan prekid – Darijenski rascep. Ovaj negostoljubivi 100km dugi pojas na granici Paname i Kolumbije nema puteva bilo koje vrste i u njemu ne postoj nijedno naselje. Jedini stanovnici su pripadnici domorodačkih plemena Embera-Vunan i Kuna, njih oko 2000. Područje odlikuju močvare i tipične tropske kišne šume, a za kretanje kroz ovu oblast stanovnici koriste kanue. Savremenim građevinarima nikada nije pošlo za rukom da kroz ovu oblast provuku moderan asfaltni put, iako su pokušavali više puta, sve dok Ujedinjene nacije nisu stavile zabranu zbog očuvanja prirodnog eko-sistema.

Jakutija (Rusija)
Na prostoru veličine Indije živi tek milion stanovnika, od kojih je trećina u glavnom gradu Jakutsku. Republika Saha je deo Ruske federacije poznata pod imenom Jakutija. Ovo je najdivljija ruska teritorija sa beskrajnim površinama pod šumama, stepama i planinskim vrhovima pod večnim snegom. U Jakutiji se nalazi i Ojmjakon, selo sa oko 500 žitelja koje se smatra najhladnijim naseljenim mestom na svetu gde temperatura stiže do -67,8 stepeni celzijusa.

Žavari dolina (Brazil, Peru)
Na granici Brazila i Perua u najmanje istraženoj oblasti Amazonije nalazi se dolina Žavari (Vale do Javari) poznata kao oblast sa najvećim brojem domorodačkih plemena. Čak 14 plemena, koja ukupno broje tek 3000 stanovnika, se nalazi na ovom području. O plemenima se veoma malo zna pošto oni nemaju nikakve kontakte sa savremenom civilizacijom.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Grenland
Nacionalni park Severoistočni Grenland je najveće zaštićeno prirodno područje na svetu i potpuno je nenaseljeno. Na površini koja je četiri puta veća od Velike Britanije ne postoji nijedan jedini stanovnik, mada preko leta tamo dolaze malobrojni naučnici da vrše istraživanja.

Hang song dong (Vijetnam)
Samo hiljadu posetilaca može godišnje da poseti pećinski kompleks Hang song dong u Vijetnamu kako se ne bi narušio veoma osetljiv ekosistem. Pećine u ovoj oblasti su otkrivene tek 1990. godine i još uvek nisu u potpunosti istražene. Podzemne reke su izdubile ogromne pećinske prolaze koji su se spojili u jedinstveni kompleks vanzemaljskog izgleda. To je najveća pećina na svetu prema zapremini. Malobrojni turisti koji žele da posete ovu pećinu moraju da plate oko 2500 evra za četvorodnevnu turu.

Madagaskar
Ostrvo Madagaskar je kao i Novi Zeland među najkasnije naseljenim teritorijama na zemlji. Ovo ostrvo zbog toga ima veliki broj endemskih biljaka i životinja. Najmanje istražena oblast na Madagaskaru je Bemaraha gde je uspostavljen nacionalni park sa lavirintima uklesanim u krečnjačke stene. Područje je jedva prohodno, prepuno strmin krivudavih kanjona, tunela, pećina i krečnjačkih šiljaka. Jedini stanovnici su lemuri.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Obala kostura (Namibija)
Ime pustinje Namib znači veliko prostranstvo što je sasvim očigledno imajući u vidu da je to jedno od najmanje naseljenih područja na svetu. Samo su Grenladn, Foklandska ostrva, Mongolija i Zapadna Sahara manje naseljeni od Namibije. Severna atlantska obala u Nambiji se zove Obala kostura. Lokalni Bušmani je zovu zemljište koje je Bog napravio u ljutnji, a portugalski mornari su je zvali „vrata pakla“. Na toj obali, hladne morske struje u Atlantiku donose guste magle sa okeana koje čak ni jaki vetrovi koji duvaju sa kopna ne mogu da oteraju. Klima je veoma negostoljubiva.

 

Patagonija (Čile, Argentina)
Ogromna i nepregledna Patagonija je slabo naseljena ali prebogata prirodnim lepotama. Visoravan se blago spušta od padina Anda do Atlantika na istok i veoma strmo ka Pacifiku na zapad. U predelima Anda se nalaze brojna lednička jezera, sa čileanske strane su fjordovi, dok se na istoku pruža beskrajna stepska ravnica u kojoj živi gvanako, manji rođak lame. Divlji vetrovi i oštra klima čine ovo područje slabo naseljenim, ali veoma privlačnim za turiste.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X