Rajska azijska ostrva bez gužvi, II deo

Rajska azijska ostrva bez gužvi, II deo

Rajska azijska ostrva bez gužvi, II deo

Pre nekoliko godina ništa nije bilo lakše nego pronaći praznu plažu u Aziji. Međutim, ovo više nije tako jednostavno. Bez obzira da li vaša ideja raja podrazumeva tropsku plažu oivičenu palmama ili susrete sa divljim životinjama u šumi, Azija ima pravo ostrvo za vas. Od Indonezije do Indije, u nastavku su neka od sjajnih ostrva gde će tradicionalna kultura i netaknuti pejzaži vratiti posetioce u prošlost…

Palavan, Filipini

Usidren u jugozapadnom delu Filipina, Palavan je u velikoj meri nerazvijena ostrvo koje kanališe divljinu obližnjeg Bornea u Maleziji. Prirodna bogatstva ostrva uključuju podzemnu reku Puerto-Princesa i netaknute koralne grebene udaljenog Nacionlanog parka Tubbataha Reefs, a oba pod zaštitom UNESCO-a. Duž severozapade obale, plaža Long Bič u blizini San Vicente-a je najduža bela, peščana plaža na Filipinima. To je 13 km netaknute obale koja je do sada sačuvana od izgradnje visokih hotela ili modernih centara. Ali to svakako ne znači da ovde ne postoje lepa mesta gde možete prenoćiti.

Tokunošima, Japan

Jedno od Amami ostrva južno od japanskog kopna, Tokunošima je poznata po svojoj borbi sa bikovima bez krvoprolića. Ovo je ekvivalent sumo rvanju, kada ogromni bikovi pokušavaju da odguraju jedan drugog iz ringa okruženi farmerima koji zdušno navijaju. Ovo ostrvo, takođe, privlači i one koji žele da uživaju u njegovim netaknutim koralnim grebenima, jer je ovo jedno od najizolovanijih mesta za ronjenje ili snorkling u zapadnom Pacifiku. Puste plaže, čudne stenovite formacije na obali i znamenitosti vezane za II svetski rat povećavaju privlačnost ostrva. A Tokunošima je poznata iz još jednog razloga: dugovečnost. Na ovom ostrvu se nalazi najveći procenat ljudi starijih od 100 godina na svetu. Japanski stogodišnjak Šigečio Izumi (1865-1986), koji je doživeo 120 godina, tvrdio je da je dnevni gutljaj šoču-a, lokalnog vina od šećerne trske, bila tajna njegove dugovečnosti.

Radža Ampat, Indonezija

Jugoistočna Azija se susreće sa južnim Pacifikom u ovom egzotičnom arhipelagu koji se nalazi nedaleko od zapadne obale Nove Gvineje na dalekom istoku Indonezije. Ovo je jedno od najboljih mesta na svetu za ronjenje tako da se ovde mogu videti nedirnuti koralni grebeni prepuni biodiverziteta. Iako naučnici još uvek proučavaju ekosistem, ovde se može izbrojati preko 1.300 vrsta riba i pet vrsta retkih i ugroženih morskih kornjača među bogatstvom morskih stvorenja. Na površini, Radža Ampat ima dramatičnu krašku topografiju idealnu za šetnje i penjanje kroz džunglu. Međutim, potrebno je uložiti određeni napor kako biste stigli u ovaj raj za ronioce jer se do ostrva dolazi nakon šest sati leta od Džakarte.

Uleung-Do, Južna Koreja

Plutajući daleko u Japanskom moru, do ovog udaljenog vulkanskog ostrva može se doći samo trajektom. Uprkos svom izolovanom položaju ostrvo je bilo naseljeno još 300. godine pre nove ere. Danas, na ostrvu opstaje uspešna ribolovačka zajednica i cveta turistička industrija. Avanturisti će ovde uživati u šumi srebrne magnolije i strmom vulkanskom terenu. Tu je i 70 km biciklističkih staza, kao i mnoštvo prilika za ronjenje i vožnju kajaka duž dramatičnih morskih litica.

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X