Ratni turizam – da li biste posetili ove zemlje?

Ratni turizam – da li biste posetili ove zemlje?

Ratni, mračni, opasni turizam, sve su ovo termini koji opisuju odlazak na destinacije kao što su Sirija, Avganistan, Sudan ili Jemen, koje se u vestima pominju zbog ratnih i humanitarnih katastrofa, ali sve češće i zbog „jedinstvenih iskustava i avantura“ koji u njima očekuju turiste.

Na ovogodišnjem najvećem svetskom sajmu turizma u Berlinu (ITB Berlin) na kome se predstavljaju nacionalne turističke organizacije, turoperatori, hotelski lanci i agencije iz čitavog sveta, primetan je trend reklamiranja ovih zemalja.

Tako je, uprkos nestabilnoj situaciji i nasilju koje razara zemlju, Sudan ove godine učestvovao na sajmu ITB Berlin sa promocijom divlje prirode, istorije, Crvenog mora, nasleđa i jedinstvenih rukotvorina. Venecuela, u kojoj vlada politički, ekonomski i humantarni kolaps, otkazala je u poslednjem trenutku svoje učešće, ali su je zato promovisali latinoalerički turoperatori, i to kao destinaciju koju turisti ne smeju da propuste. “Sa svojom živopisnom arhitekturom, Karakas je uzbudljiv grad koji putnicima nudi mnogo više od onoga što sugeriše njegova reputacija“, piše u jednom od promo materijala. „Ovaj šarmantni grad je poznat po svom egzotičnom cveću i vrhunskim restoranima sa spektakularnim pogledom na Karipsko more.“

Skoro svakodnevno u vestima slušamo o krvoprolićima i bombaškim napadima u Avganistanu, ali pojedini turoperatori, kakav je Untamed Borders, putnicima nude da upoznaju drugu stranu ove zemlje. Kompanija tvrdi da se bori protiv negativnih generalizacija i pokušava da putnicima približi različite slojeve ovih kompleksnih destinacija. Osim za Avganistan, Untamed Borders je specijalizovan za Pakistan, Indiju, Bliski istok, Istočnu Afriku, Centralnu Aziju i Kavkaz.

U međuvremenu, Turistička organizacija Sirije, zemlje u kojoj je tokom osam godina ratnih sukoba poginulo više od 500.000 ljudi, ohrabruje posetioce da dođu i istraže arheološke i prirodne dragulje zemlje, izložbe fine umetnosti, ali i prelepe plaže, uz hashtag “Syria Always Beautiful” i profesionalne video materijale glamuroznih hotela i restorana, koji su preplavili društvene mreže.

Čak je i Jemen, koji su Ujedinjene nacije proglasile najvećom humanitarnom katastrofom sveta, i u kome i dalje besni sukob između koalicije koju podržava Saudijska Arabija i Huti pobunjenika koje podržava Iran, otvoren za posetioce. Easy Yemen Tours su za Fox News objasnile da je moguće posetiti Jemen i njegovu najveću atrakciju, drevno ostrvo Sokotru. Zemlja izdaje turističke vize u roku od pet do sedam dana, a obilasci traju oko pet dana, uz dozvolu turističke policije.

I Libija odnedavno ponovo promoviše svoj turizam – „atrakcije, fascinantne pejzaže, mediteransku obalu i iskustva u Sahari“, uz napomenu da turisti uvek prvo treba da prouče zvanična upozorenja i savete koje izdaju Ministarstva spoljnih poslova zemalja iz kojih dolaze i da sebi obezbede siguran transport.

Mnogi se ne slažu sa ovim novim trendom, jer smatraju da čak i ako putnici imaju pravo da rade šta žele i niko ne može da ih spreči da ugroze svoj život, oni moraju da budu svesni da ukoliko im se bilo ta desi, postoje ljudi čija je dužnost da rizikuju svoj život kako bi njima pomogli.

Foto: Palmira, Sirija (2005)

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X