Reka Una – rafting i savršen odmor u prekrasnoj prirodi

Reka Una – rafting i savršen odmor u prekrasnoj prirodi

Reka Una – rafting i savršen odmor u prekrasnoj prirodi

Autor: Martina Lucić Čanak

Kada većinu godine provedemo živeći u gradu okruženi svime što mislimo da nam je potrebno, svaki bijeg u prirodu postaje vrlo cijenjeni trenutak u kojem se prepuštamo svim onim malim stvarima koje inače uzimamo zdravo za gotovo. Bez obzira na to što je prošlo već neko vrijeme od kada smo posjetili rijeku Unu, sjećanja su još uvijek svježa te nas vraćaju u trenutke mira i sreće koje možemo osjetiti ako se uistinu povežemo s prekrasnom majkom prirodom.

Nakon nešto manje od 3 sada vožnje od Zagreba cesta nas je dovela na početak naše avanture rijekom Unom – rafting i noćenje u vikendici tik uz obalu rijeke. Una je pravi dragulj prirodne baštine Nacionalnog parka Una koja s raznolikim, očuvanim i prekrasnim krajolicima kao i bogatom kulturnom i povijesnom baštinom čini idealnu kombinaciju za vikend odmor. Rijeka Una je ujedno i prirodna granica između Hrvatske i Bosne.

Jedan dan na rijeci Uni

Naš domaćin je bio Una Aqua Centar, čiji su djelatnici vodili računa o svim potrebnom detaljima pri našem dolasku. Nakon što je oprema za rafting bila ukrcana u kombi, uputili smo se prema mjestu na kojem smo dobili korisne i sigurnosne upute za rafting te je naša avantura kroz vodopade i brzace mogla započeti.

Tijekom 3 sata imali smo priliku u potpunosti uživati u ruti od 15 km koja je započela tik ispod Štrbačkog buka, drugog po veličini vodopada na rijeci Uni. Štrbački buk se sastoji od nekoliko vodopada koji se nalaze uz bok jedan drugom te promatrajući tu veličanstvenu sliku čovjek bi mogao satima uživati u pogledu.

Njegova visina od 23,5 m čini čovjeka tako malim i ujedno izaziva osjećaj strahopoštovanja prema prirodi i snazi vode. Naši iskusni i profesionalni skiperi su se pobrinuli da naši čamci sretno siđu sami kroz vodopad, dok smo se mi ukrcali u samom podnožju vodopada i krenuli na naše putovanje rijekom Unom.

Rafting na rijeci Uni je idealan način za upoznavanje sa svom ljepotom koju rijeka i njen kanjon pruža. Ovoje ujedno i prekrasan način za provesti vrijeme s prijateljima, obitelji ili kolegama. Timski rad je ovdje jako bitan, a sreća i zadovoljstvo koje smo osjetili po završetku je neprocjenjivo.

Nakon što smo cijeli dan bili aktivni, jako smo se razveselili ručku koji nas je čekao ja Japodskim otocima. Japodski otoci su turističko arheološki kompleks i lokacija na kojoj se sve napravljeno u skladu s prirodom. Glavni cilj ovog mjesta je privući one ljude koji su u potrazi za istinskim prirodnim ljepotama, te pružiti im mogućnost da se u potpunosti opuste i prepuste. Iz tog razloga vlasnik je odlučio da ondje nema internet veze. Ovdje ćete pronaći pet otoka povezanih drvenim mostovima i sve što ćete čuti je cvrkut ptica. Ovo mjesto se prostire na 20.000 m² te nudi usluge restorana, kampa i jedinstvenog smještaja – kućica na drvetu.

Na našu žalost kućica na drvetu je bila već rezervirana, i nismo imali mogućnost iskusiti kako je to boraviti u ovom jedinstvenom smještaju, međutim simpatična vikendica u kojoj smo noćili nalazila se direktno na obali rijeke te je apsolutno zadovoljila našu potrebu za smještajem. Sljedeće jutro nakon buđenja svjedočili smo trenucima tišine i mira koji su naš um vrlo brzo odveli u meditativno stanje.

Ovo je zasigurno jedno od onih mjesta na koje bih se voljela vraćati i svakako bi ga preporučila onima koji su u potrazi za mirom, spokojem i nevjerojatno lijepom prirodom.

Još jednom veliko hvala Una Aqua Centru za ovoj divnom prilici!

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

1 komentar

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *

error: Content is protected !!