Religijski turizam u Grčkoj

Religijski turizam u Grčkoj

Religijski turizam u Grčkoj

Verski turizam je najstariji i najvažniji oblik turizma u istoriji čovečanstva. Posetioce ostavljaju bez daha grčke veličanstvene crkve iz perioda Vizantije, bezbroj seoskih crkava i manastirskih imanja, sveta mesta hodočašća i mesta značajna iz verskih razloga, koja ulivaju istinsko strahopoštovanje. Svaka stena, svaka pećina, svaka planina i ostrvo nude put do božanskog. Ostrvo Patmos duguje svoju slavu Svetom Jovanu Bogoslovu, najvoljenijem Hristovom učeniku, kao i manastiru izgrađenom tokom 11. veka u njegovu čast. Manastir je oduvek bio srce ostrva. Sveti Jovan je prognan na Patmos gde je za vreme svog izgnanstva napisao Knjigu Otkrovenja u tzv. Pećini Apokalipse. Tradicija je sačuvala sećanje na njegovo prisustvo na ostrvu označavajući mesta na kamenoj površini pećine gde je odmarao glavu, gde se rukom pridržavao za stenu, gde je stajao pergament kao i pukotinu u steni odakle se čuo glas boga.

Mnoštvo korisnih informacija vezanih za Grčku naći ćete na zvaničnom sajtu GNTO – www.visitgreece.gr

Tokom cele godine Grčka je domaćin verskim festivalima sa običajima i tradicijama koji su tokom vekova postali duboko ukorenjeni. Ovi festivali, od kojih su neki lokalnog tipa, a neki se proslavljaju širom zemlje, pružaju priliku za slavlje i bekstvo od dosadne monotonije svakodnevnog života, a obično ih prate gastronomske tradicije specifične za svaku priliku. Najveća proslava od svih u Grčkoj je, tokom proleća, za vreme Uskrsa, sa brojnim verskim događajima i popularnim tradicijama. Posebno su neobične proslave na Hiosu (ovde je poznat večernji „Rat raketama“ – „Rouketopolemos“ između dve suparničke crkve u selu Vrontados koje se nalazi 5 km od grada Hiosa na Veliku subotu), Patmosu i drugim ostrvima Dodekaneza, ali su poznata uskršnja slavlja i na drugim ostrvima i mestima poput Krfa ili Monemvasije na Peloponezu. Priključivanje uskršnjoj procesiji koja se kreće kaldrmisanim ulicama srednjevekovnog utvrđenog gradića Monemvasije je nezaboravno iskustvo. Vernici se priključuju procesiji do crkve Elkomenos Hristos noseći bele sveće. Uskršnje pesme koje odjekuju mestom stvaraju mističnu atmosferu prožetu pobožnošću i kontemplacijom.

„Letnji Uskrs“, tj. Uspenje Presvete Bogorodice (Velika Gospojina) je praznik koji se slavi 15. avgusta i koji je na sličan način spaktakularan i izuzetno popularan u ovoj zemlji. Međutim, ovo je na neki način i verski „izgovor“ selima kako bi bila okićena, kako bi se održavali folklorni festivali i tradicionalni plesovi, i kako bi i Grci i stranci uživali u svečanoj atmosferi koju nestrpljivo očekuju. Ukoliko se zateknete na Patmosu, pratite monahe duž kaldrmisanih ulica ostrva, dok je na Lezbosu običaj da vernici hodaju 25 km od gradića Mitilini do Bogorodičine crkve u Agiasosu i da provedu noć u dvorištu. Ostrvo Tinos je čuveno po crkvi Panagia Evagelistria i najpopularnija je destinacija za hodočašće u Grčkoj, i to ne samo tokom ovog praznika. Prema legendi, Devica Marija se pojavila jednoj časnoj sestri i rekla joj gde da pronađe ikonu Panagije (Majke Božje) koja ima lekovita svojstva. Vernici se, takođe, okupljaju u crkvi Panagia Ekatontapiliani na Parosu, za koju se veruje da je mesto gde je sveta Jelena, majka cara Konstantina Velikog, usidrila svoj čamac i pronašla Sveti krst, a nakon toga je izgrađena crkva. Tokom njenog putovanja u Svetu zemlju u potrazi za Svetim krstom, oluja je nanela svetu Jelenu na Paros, gde je obećala da će izgraditi crkvu ukoliko se njen pohod završi uspešno. Crkvu je izgradio njen sin Konstantin, nakon njene smrti, a posvećena je Uspenju Bogorodice. Postoji, takođe, veliki broj manjih, ali ne manje značajnih proslava na Alonisosu, Androsu, Amorgosu, Arkadiji, Folegandrosu, Itaki, Karpatosu, Kefaloniji, Lezbosu, Nisirosu, Ciji, u Janjini i brojnim seoskim trgovima širom Grčke, od kojih neke traju i do devet dana.

Ukoliko planirate putovanje na neko od grčkih ostrva, obratite se specijalizovanoj agenciji za grčka ostrva MEDITERANEO – www.mediteraneo.rs

 

Crkve su karakterističan i neodvojivi element grčkog pejzaža. Os skromnih i svedenih kapelica do veličanstvenih crkava, sve slede specifične arhitektonske forme koje su postepeno uspostavljane od prvih vekova hrišćanstva. Njihova dekoracija, slike, mozaici ili nešto drugo, uvek odražavaju pravoslavnu doktrinu. Tokom ranog vizantijskog perioda (od 4. do 6. veka nove ere) značajni antički grčki hramovi su pretvoreni u crkve, dok su brojne hrišćanske crkve sagrađene u blizini ili na samom mestu koje ima izuzetan verski značaj. Grčke crkve su stekle snažan lokalni karakter tokom srednjeg vizantijskog perioda, dok su crkve kasnog vizantijskog perioda (1204. – 1453. godine) nastavile da prate tradicionalne arhitektonske modele. Crkve sagrađene tokom otomanske okupacije su izuzetno svedene. Izuzetak su bile one građevine koje su podignute u oblastima pod mletačkim ili generalno zapadnim uticajem (Krit, Jonska ostrva).

Grčki manastiri su povezani sa prirodom i istorijom. Smešteni na strmim stenama, liticama, na vetrovitim padinama iznad mora, bujnim zelenim dolinama i maslinjacima, ovi manastiri su zapravo svedoci ljudske težnje da se približi bogu kroz tišinu, jednostavnost i harmoniju. Grčki manastiri su odigrali značajnu ulogu u različitim periodima grčke istorije, štiteći i čuvajući grčki jezik, umetnost i tradiciju kroz generacije monaha. Čak i danas mnogi manastiri podučavaju o religioznom slikarstvu, načinima zaštite i očuvanja drevnih rukopisa, vinarstvu, poljoprivredi, tradicionalnom pravljenju sireva. Impresivni manastiri se mogu videti na Hiosu, Kritu (Panagia Akrotiriani Toplou), Krfu (Panagia Vlahernon), Naksosu, Milosu, Amorgosu (Panagia Hozoviotisa, izgrađena na osam uzastopnih nivoa na vertikalnoj strani stene). Nea Moni (11. vek) je vekovima najvažniji verski centar Hiosa, jedan od najvažnijih vizantijskih spomenika u Grčkoj (pod zaštitom UNESCO-a), a ovde se nalazi i jedna od najvažnijih kolekcija vizantijskih mozaika na Mediteranu. U blizini istorijskog gradića Kalavrita na Peloponezu nalazi se čuveni manastir Agia Lavra, gde je pokrenuta grčka revolucija protiv Otomanskog carstva 1821. godine. Ovde se nalazi i impresivni manastir Mega Spileon, izgrađen u ogromnoj pećini gde se posetioci mogu diviti prelepim freskama i podovima sa mozaicima. Agio Oros (planina Atos) je jedinstvena monaška zajednica koja se sastoji iz 20 veličanstvenih manastira. Samo je muškarcima dozvoljen pristup ovom mestu, a za strane posetioce neophodna je i specijalna dozvola za ulazak. Manastiri Meteori su najveća i najznačajnija grupa manastira posle onih na Svetoj Gori. Kameni manastiri su okarakterisani od strane UNESCO-a kao jedinstveni fenomen kulturnog nasleđa i oni predstavljaju jednu od najvažnijiih tačaka na kulturnoj mapi Grčke.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X