Replike poznatih atrakcija – budućnost putovanja?

Replike poznatih atrakcija – budućnost putovanja?

Replike poznatih atrakcija – budućnost putovanja?

Ajfelov toranj, Kip Slobode, Piramide u Gizi, svaka od ovih atrakcija ima od nekoliko, do čak više desetina replika širom sveta.

Nedavno je u kineskom tematskom parku u gradu Shijiazhuang-u kao atrakcija predstavljena replika Velike sfinge iz Gize, u punoj veličini, i to dve godine nakon što je Kairo intervenisao i izdejstvovao da se slična struktura ukloni iz parka. Vlasti u Kairu su na ovu vest reagovale brzo i burno, navodeći da građevina predstavlja uvredu za egipatsko kulturno nasleđe i narušava prava zemlje na zaštitu intelektualne svojine. Egipat je UNESCO-u podneo zahtev da se lažna Sfinga konačno ukloni zauvek.

Slični primeri mogu se naći širom sveta. Replika Krivog tornja iz Pize nalazi se u Ilinoisu, indijskog Tadž Mahala u susednom Bangladešu, a u Las Vegasu se možete voziti u gondoli, u replici venecijanskog Velikog kanala (hotel The Venetian).

Industrija replika i lažnih atrakcija je u usponu i očekuje se da će igrati značajnu ulogu u budućnosti turizma. A zašto je tako?

Najvažnija uloga kopija je očuvanje pravih atrakcija od propadanja. Jedan od najpoznatijih primera je replika grobnice kralja Tutankamuna, koja je otvorena 2013, samo kilometar od prave grobnice koju su kontinuirane posete velikog broja turista počele da ozbiljno ugrožavaju. Kopija je gotovo identična, zahvaljujući radu brojnih stručnjaka i restauratora, koji su pazili na svaki njen detalj.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Iz sličnih razloga je napravljena i kopija pećine Lascaux u Dordonji, u kojoj se nalaze značajni primeri umetnosti paleolita. Nakon što je više od 14 godina hiljadu posetilaca dnevno dolazilo u pećinu, ona je u zatvorena za javnost, kako ne bi bila totalno uništena. Pećina Chauvet, otkrivena 1994. godine i poznata po crtežima starim 32.000 godina, nikada nije otvarana za javnost. Njena replika je otvorena 2015. i predstavlja zaista veličanstveni projekat, budući da se prostire na površini jednakoj polovini fudbalskog igrališta.

Veliki broj kopija poznatih svetskih atrakcija nalazi se, pogađate, u Kini. Thames Town je izgrađen tako da podseća na mali britanski gradić, replika Stonehenge-a smeštena je u Heifei-ju, u provinciji Anhui. Milijarder Zhang Yue podigao je sopstvenu verziju Versaja u Changsha, u provinciji Hunan. Potpuno neverovatno izgleda kopija austrijskog grada Halštata u Luoyang-u, a replika Tower Bridge-a ponosno stoji u Suzhouse-u. U Shenzen-u veliku turističku atrakciju predstavlja tematski park „Prozor sveta“ (Window of the World) sa više od 130 replika svetskih poznatih zdanja, koji je prošle godine privukao 13 miliona posetilaca.

Očigledno je da replike ugroženih kulturnih atrakcija mogu da budu korisne, budući da milionima posetilaca omogućavaju da se upoznaju sa kulturnim i istorijskim blagom koje bi im inače bilo nedostupno, a istovremeno originale čuvaju za buduća pokolenja i dalja istraživanja.

Ali da li su kineske replike samo odraz kiča u turizmu i pojava koja bi trebalo da izaziva samo negativne reakcije? Zapravo, i one su korisne, i to iz veoma važnog razloga. Prognoze rasta kineske populacije utiču i na projekciju broja međunarodnih turista, pa se očekuje da će do 2030. godine, Kinezi činiti četvrtinu ukupnog broja turista u svetu, i veruje se da će replike svetskih turističkih atrakcija visokog kvaliteta uticati na smanjenje „potražnje za originalima“, koji su pod pretnjom od prekomernog turizma.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X