Rusija se sprema za Svetsko prvenstvo u fudbalu

Rusija se sprema za Svetsko prvenstvo u fudbalu

Rusija se sprema za Svetsko prvenstvo u fudbalu

Svetsko prvenstvo u fudbalu počinje 14. juna i Rusija privodi kraju pripreme za najvažniji sportski događaj godine.

Osim što će ugostiti 32 reprezentacije, zemlja se sprema da poželi dobrodošlicu velikom broju navijača i turista iz celog sveta. Prema procenama, preko milion i po stranaca će tokom Kupa boraviti u Rusiji, od toga 570.000 navijača koji će posećivati mečeve. Sve ukupno, prodato je 1,8 miliona ulaznica za utakmice, a najviše navijača će, prema trenutnim podacima, doći iz SAD-a, Brazila, Kolumbije i Nemačke.

Procenjeno je da će bruto domaći dohodak Rusije za 2018. godinu iznositi dve milijarde dolara, od čega će veliki deo činiti prihod od Svetskog prvenstva. Jedan od razloga za ovo je što će se povećati prosečno vreme boravka turista u zemlji na 12 dana, a drugi je što se očekuje priliv dobrostojećih posetilca. Takođe, logična posledica Prvenstva je porast cena prevoza, smeštaja i hrane, što će iskusiti ne samo ljubitelji fudbala, već i „obični“ turisti.

Svetsko prvenstvo u fudbalu predstavlja podsticaj za već pozitivan trend ruskog turizma. Tokom prošle godine, broj posetilaca prestonice je porastao za 13,2%, dok je Sankt Peterburg posetilo za 8,4% više turista. Ukupan broj posetilaca Moskve popeo se na 21,5 miliona, a Sankt Peterburga na 7,5 miliona.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X