Šamoni, mnogo više od vrhunske ski-destinacije

Šamoni, mnogo više od vrhunske ski-destinacije

Šamoni, mnogo više od vrhunske ski-destinacije

Ukoliko ste ljubitelji prirode, atrakcija, panoramskih pogleda koji oduzimaju dah, soft avantura, fotografisanja, selfija, ili barem nečeg od nabrojanog, planirajte francuski Šamoni i to upravo van glavne skijaške sezone.

Ako se tamo nađete u pravo vreme na pravom mestu, doživećete čist „spektakl“, nešto što će vam ostati urezano u pamćenju kao retko šta sa putovanja

Šamoni je gradić u francuskim Alpima, lociran na 1.035 m nadmorske visine, i jedan je od najznačajnijih ski-centara na svetu. Nalazi se u podnožju najviše planine zapadne Evrope – Mon Blana, čiji vrh doseže 4.808 m nadmorske visine. Sa italijanskim gradom Kurmajorom, koji se nalazi na drugoj strani Mon Blana, povezan je tunelom dužine 11,6 km, koji prolazi kroz samu planinu.

Šamoni je stari skijaško-alpinistički centar, sa oznakom „mora se probati“ za sve „okorele“ skijaše i alpiniste. O tome koliko je Šamoni legendaran govori podatak da su tu održane i prve Zimske olimpijske igre 1924. godine. Ipak, on nije samo destinacija za ekstremne skijaše, bordere i alpiniste, koje možete lako prepoznati po teškoj opremi koju vuku svuda, još lakše po „izmučenom“ licu (što od velikih promena temperature i količine kiseonika na različitim nadmorskim visinama, što od jakog sunca na vrhovima), ali i po neizostavnom osmehu.

Danas Šamoni i njegova okolina obiluju raznovrsnim sadržajima za turiste, tokom skijaške sezone i van nje. Tu su staze za šetnju, panoramske žičare, posete glečerima i glečerskim pećinama, kompleksi za plivanje i sport, tereni za golf, klizanje, sankanje, paraglajding, muzeji, brendirani butici, restorani, kafei i sl. Ako ste ljubitelj planina i generalno prirode, a dodao bih i ako niste baš, baš u lošoj fizičkoj kondiciji, u ovoj oblasti možete provesti više dana, pa i nedelja, jer ima mnogo raznovrsnih sadržaja i mogućnosti za okolne izlete. Ipak, pred nama je bio jednodnevni prolećni izlet iz Torina, u porodičnoj varijanti, sa mlađim osnovcem. Kada smo već išli na kratko, pored šetnje Šamonijem, kafice u kafeu, ručka u restoranu i obilaska suvenirnica, glavni izbor je pao na dve od nekoliko vrhunskih atrakcija ove oblasti. Prva je Egi di Midi (Aiguille du Midi) – vožnja žičarama do panoramske građevine na visini 3.842 m nadmorske visine, sa pogledom na Mon Blan i alpske vrhove, a druga Montonver – Mer du Glas (Montenvers – Mer de Glace), odlazak starinskim crvenim vozom do Mer de Glace-a (More leda), najvećeg glečera u Francuskoj, i poseta ledenoj pećini ukopanoj u glečer.

Aiguille du Midi – Alpi na dlanu
Želite da doživite nešto spektakularno? Zove se Aiguille du Midi. To je stenoviti špicasti vrh koji se nalazi iznad Šamonija, na nadmorskoj visini 3.842 m. Do njega možete doći sa dve žičare koje vode do građevine na samom vrhu, usred alpskog bespuća, a sa pogledom na vrh Mon Blana i švajcarske, italijanske i francuske Alpe unedogled. Na Aiguille du Midi-ju imate priliku da vidite i osetite nešto što inače ne bi biste mogli ukoliko niste alpinisti. Uspon žičarom traje 20 minuta i podeljen je u dva dela. Prva žičara vodi do 2.317m visoke stanice Plan de l’Aiguille i tu je petnaestominutna pauza, što dobro dođe zbog adaptacije na visinu i temperaturu, a zatim se vožnja nastavlja drugom žičarom do donjeg dela vrha, na 3.777m visine.

Foto: OT Vallee de Chamonix, Salome Abrial

Inače, prva žičara do vrha je sagrađena još 1955. godine i pune dve decenije bila je najviša na svetu, a danas je druga u Evropi posle Cermata u Švajcarskoj, koja ide do 3.899 m. Međutim, Aiguille du Midi i dalje drži rekord za najviši vertikalni uspon na svetu, od 1.035 m do 3.777 m, što je razlika od 2.747 m nadmorske visine. Sama panoramska građevina stalno se unapređuje. Ovaj inženjersko-građevinski poduhvat trajao je godinama, a materijal za gradnju je stizao helikopterima. Tu nije kraj svemu što je „naj“, jer je u žičari, pored nas poluzimski obučenih turista, bilo dosta skijaša i bordera u punoj opremi. I oni znaju šta rade u potrazi za „naj“. Naime, oni sa vrha peške idu uskom, i dodao bih dosta rizičnom stazom ograđenom konopcem, dok ne dođu na početak najdužeg spusta na svetu, dugog 20 km. Radi se o čuvenoj neobeleženoj glečerskoj ski-stazi Vallée Blanche, sa nadmorskom razlikom od 2.500 m. Mi smo se ipak odlučili na nešto komotniju varijantu: da obiđemo panoramske platforme koje pružaju pogled kao sa vrha sveta na Šamoni u podnožju, na sam vrh Mon Blana koji deluje kao da može da se dodirne, i na stotine okolnih vrhova Alpa kao na dlanu. Fantazija za fotografisanje i selfiranje.

Foto: Freerideworldtour, DOM DAHER

Teško je to opisati, čak i dočarati fotografijama ili video-snimcima. To se jednostavno mora doživeti. Naravno, samo ako ste spremni da u prolećne dane ponesete sa sobom i zimsku odeću, da se sa oko 1.000 m nadmorske visine i dvadesetak stepeni vinete na 3.842 m i temperaturu koja lako može biti i -10 stepeni, jer to je područje večitog snega i leda. Za ovakvu avanturu potrebna vam je dobra volja, a mi smo s tim u vezi još jednom imali priliku da vidimo koliko su turisti iz razvijenih zemalja nezaustavljivi. To su penzioneri, mala deca, svi idu na sve što je dozvoljeno. Što se tiče preporuka vezanih za ovu atrakciju, nije preporučljiva za decu ispod 5 godina, a stariji pre dolaska treba da se konsultuju sa lekarom. Svima ostalima na raspolaganju su mnoge panoramske terase, a pored toga i galerija alpinizma, kafe u kojem možete da popijete piće i pojedete nešto, kao i razne prostorije koje su grejane i u njima možete da sednete, odmorite se i kroz velike staklene površine uživate u pogledu.

Foto: OT Vallee de Chamonix, Salome-Abrial

Kada sam pomenuo da žičara vodi do vrha, na 3.777m, to je prvi deo građevine, a na drugi, viši se ide stepenicama ili providnim liftom kroz samu stenu, do platforme koja je na visini 3.842m. Tu se nalazi cevasti toranj, kao i nezaobilazna staklena panoramska isturena kabina, u kojoj možete da se zadržite i slikate, sa pogledom na pejzaž oko, iznad, ali i ispod vas, i osećajem da lebdite iznad provalije u Alpima. Staklena konstrukcija nazvana je The step into the void (Korak u prazninu) i verovatno predstavlja vrhunac posete Aiguille du Midi-ju. Posle ovoga, ostaje samo da se zaputite u topli kafe i uz piće se prepustite totalnom uživanju u pogledu kroz stakla na beskraj Alpa, dok sabirajući utiske čekate neki od sledećih povratnih polazaka žičare.

Foto: OT Vallee de Chamonix, Salome Abrial

Montenvers Mer de Glace – boravak u srcu glečera
Bili smo prepuni uzbudljivih utisaka sa Aiguille du Midi-ja, koje tek što smo koliko-toliko slegli (jer sami to nisu hteli), a čekala nas je druga planirana poseta atrakciji pod nazivom Montenvers – Mer de Glace. Montevers je železnička stanica u Šamoniju, sa koje kreće starinski crveni vozić do Mer de Glace-a, najvećeg glečera u Francuskoj koji je dugačak 7 km i dubok 200 m.

Foto: OT Vallee de Chamonix, Salome Abrial

Samo putovanje vozićem traje dvadesetak minuta, uz uživanje u impresivnim alpskim vrhovima. Prelazi se oko 1.000 m nadmorske visine, dakle penje se na visinu od oko 2.000 m. Nakon kraćeg putovanja kroz šume i tunele, u društvu pretežno japanskih turista, stigli smo na jedinu i poslednju stanicu, na kojoj se nalaze restoran, suvenirnica, kafe i neizbežna panoramska terasa sa magičnim pogledom na glečer.

Foto: Sophie Molesti David Andre

Odatle kreće mala žičara koja silazi ka glečeru, ali ne do samog glečera.

Foto: OT Vallee de Chamonix, Salome Abrial

Za to zadovoljstvo zainteresovanih, izgrađena je metalna konstrukcija stepenica, koje vode do samog glečera, ali i u glečer, odnosno u ledenu pećinu Grotte le Glace. Kada kažem metalna konstrukcija stepenica, mislim na čitavih 448 stepenika koje treba prevaliti dva puta, do pećine i nazad. Idealno da proverite ima li neke vajde od te teretane u koju ste išli, što sam i ja učinio. U trenutku kada sam siguran da neki od vas čitajući ovo pomišljaju: „Ko će sad još da se penje…“, ponovo razmišljam o tome koga sve možete videti na tim stepenicama čak i dok kišica rominja, od majki koje na rukama nose malu decu do parova starijih penzionera. I svi hoće da uđu u glečer, da vide uređenu, domaćinski sređenu i osvetljenu ledenu pećinu.

Foto: Pierre Raphoz

U njoj možete da sednete i malo se odmorite, da pogledate galeriju fotografija o glečeru, ali povrh svega da se šetajući divite plavetnilu i providnosti ledenog sveta koji kao da je sa neke druge planete, ili možda iz bajke. A kada se bajka završi, biće potreban mali napor za povratak nazad.

Kako isplanirati posete atrakcijama Šamonija
Planirati jednodnevni ili dvodnevni boravak u Šamoniju i uživanja u atrakcijama u njihovom punom sjaju nije jednostavno iz naših krajeva, prvenstveno zbog udaljenosti i neophodnosti da vreme bude lepo. Da ostavimo po strani opcije dolaska avionom sa nekog od mnogih obližnjih aerodroma, kao i drumske pravce iz Francuske i Švajcarske i da se vratimo na nama realnije varijante. Ukoliko autom putujete po severu Italije ili ste na proputovanju ka Azurnoj obali, možete da planirate Šamoni. Iz Torina, odakle smo i mi pošli, do Šamonija ima oko 170 km i nešto preko 2 sata vožnje. To je blizu, ali zbog toga nikako nije jeftino. Jeste da je to sve autoput plus tunel, ali putarine su 27 eura u jednom smeru, a prolazak kroz tunel Mon Blan je 56 eura u oba smera. Budući da poseta svakoj od atrakcija traje oko 2-3 sata, preporuka je da se tamo dođe već u jutarnjim satima, kako biste imali vremena da obe obiđete u jednom danu i malo se prošetate Šamonijem.

Parkinzi se nalaze i ispred polaznih tačaka i jedne i druge atrakcije. Cena posete Aiguille du Midi-ju je 62 eura za odrasle, a za decu 52 eura, dok je Montenvers – Mer de Glace nešto jeftiniji – 32 eura za odrasle i 28 eura za decu. Dakle, kompletan izlet ozbiljno košta i zato nema nikakvog smisla da tamo idete ako nije lepo vreme, odnosno vedro. Jednostavno, plan mora da se napravi oko tri dana ranije, kada se vidi prognoza vremena na koju može da se računa. To znači da, uz već planirano glavno putovanje, u planu ali u rezervi treba da bude i Šamoni sa atrakcijama. A da li sve to vredi? Što se tiče nas, svaku paru i svaki trud. Atrakcije Šamonija su bile biser ovog dugog i raznovrsnog putovanja i ne samo to, Aiguille du Midi i Montenvers – Mer de Glace su biseri naših putovanja generalno, a ako samo dovoljno želite, biće i vaših.

Author: Goran Petrović

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *

X