San Marino – mala država sa velikim nasleđem

San Marino – mala država sa velikim nasleđem

San Marino – mala država sa velikim nasleđem

Evropa obiluje prvoklasnim turističkim destinacijama – starim srednjovekovnim gradićima, modernim urbanim sredinama, netaknutom prirodom i brojnim umetničkim i kulturnim sadržajima. Među svim tim atrakcijama i živopisnim lokacijama neke neopravdano ostaju u zapećku, ali kako je cela jedna država sa upečatljivom istorijom, očuvanim starim spomenicima i dramatičnom prirodom ostala ispod radara masovnog turizma?

Odgovor leži u činjenici da se San Marino (zvanično: Najuzvišenija Republika San Marino) prostire na samo 61,2 km2, da ima samo 32.140 stanovnika i da je u potpunosti okružen teritorijom Italije.

Inače, San Marino je osnovan 301. godine i smatra se jednom od najstarijih država na svetu. Uprkos svojoj veličini i nepostojanju prirodnih resursa, smatra se jednom od najbogatijih zemalja sveta (po bruto domaćem proizvodu), a odlikuje ga stabilna ekonomija, jedna od najmanjih stopa nezaposlenosti u Evropi i nema nacionalni dug.

Ako planirate da posetite San Marino, koji se nalazi u severoistočnom delu Apenina, do njega postoji redovna autobuska linija iz italijanskog grada Riminija. Upoznavanje sa destinacijom počećete na planini Monte Titano (ujedno i najviši vrh San Marina, sa 739m nadmorske visine), do koje se možete popeti žičarom iz Borgo Maggiore-a, drugog po veličini grada u zemlji.

Na zapadnoj padini planine lociran je glavni grad države – San Marino (lokalno poznati i samo kao Citta), a na samom Monte Titanu smešten je srednjovekovni kompleks tvrđava i bastiona (Guaita, Cesta i Montale – tri tvrđave koje se mogu videti i na nacionalnom grbu i zastavi). Istorijski centar San Marina i Monte Titano se od 2008. godine nalaze na Listi svetske baštine UNESCO-a. Osim izuzetnih kulturno-istorijskih spomenika, pogled na Italiju i Jadransko more u daljini predstavljaju nezaboravan prizor.

U San Marinu vredi posetiti i neki od manastira iz 14. i 15. veka, gradsku većnicu (Palazzo Pubblico), pozorište iz 18. veka i gradsku baziliku u neoklasičnom stilu, iz 19. veka.

I za kraj, San Marino je „Tax Free“ država, pa obavezno posetite neki od retail outleta i tržnih centara, u kojima po povoljnim cenama možete kupiti odeću, obuću, parfeme, kozmetiku i elektroniku.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X