Sankt Peterburg želi bogate turiste

Sankt Peterburg želi bogate turiste

Sankt Peterburg želi bogate turiste

Sankt Peterburg je u 2018. godini očekivao 8 miliona turista. Ispostavilo se da su napravili malu grešku u računanju, budući da je broj posetilaca premašio 15 miliona.

Direktor turističke organizacije grada, Jevgenij Pankevič, objasnio je da je glavni razlog za ovoliko pogrešnu projekciju – rast tržišta „alternativnog smeštaja“. On je obećao da će predviđanja za 2019. biti tačnija, jer će se koristiti drugačiji metod računanja broja turista i njihove potrošnje.

Greška je bila u tome što je grad fokus stavio na podatke o hotelima i turističkim agencijama, kao i statistike vezane za prevoz. Novi metod u obzir uzima i podatke o „alternativnim smeštajnim kapacitetima“ kao što su Airbnb i couchsurfing. U kalkulaciju je ubačen i broj Rusa koji posećuje grad i odsedaju kod „prijatelja i rodbine“. Uprkos većem broju turista, Turistička organizacija nije zadovoljna, budući da vlasnici stanova koji se rentiraju preko platformi kakav je Airbnb ne plaćaju takse i poreze, a gosti koje provlači ovakav jeftin smeštaj nisu visokoplatežni turisti, kakvima Sankt Peterburg stremi.

Ljudi koji odsedaju u Airbnb-u, preko couchsurfing.com-a ili kod prijatelja, doprinose malo gradskoj ekonomiji, izjavio je za Tourism Review Kiril Sokolov, direktor Lige turoperatora Sankt Peterburga.

Prošle godine su luksuzni turisti činili samo 4% ukupnog broja stranih posetilaca, a grad radi na inicijativi za razvoj luksuznog turizma i posebnih sadržaja, aktivnosti i proizvoda za bogate goste. Gradski zvaničnici potencijal vide u Evropi, na Bliskom istoku i u Indiji, ali posebno u Kini.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Definitivno najlepsi grad na svetu! I dzabe ovaj negoduje, treba svako da ga vidi!!!!! I uziva!!!!!!

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X