Santorini – ostrvo sa najlepšim zalaskom sunca

Santorini – ostrvo sa najlepšim zalaskom sunca

Santorini – ostrvo sa najlepšim zalaskom sunca

Santorini je slikovito, popularno i turistički najposećenije ostrvo arhipelaga Kikladi. Za njegov nastanak zaslužan je niz vulkanskih erupcija koje su se dešavale tokom proteklih 3.500 godina.

Prvobitno je nazvano Thira, po spartanskom kralju koji je osnovao prvu modernu naseobinu na ostrvu. Ostaci ovog naselja nalaze se na brdu iznad mesta Kamari i predstavljaju arheološki lokalitet Antičku Tiru.

Santorini (Thira) je jedan od tri podvodna aktivna vulkana, zahvaljujući čijoj aktivnosti su nastale nesvakidašnje plaže crnog i crvenog peska. More je duboko, a voda kristalno čista.

 

 

 

 

Preko 30 grčkih ostrva u ponudi www.mediteraneo.rs

 

Poznate plaže Santorinija nalaze se uglavnom duž istočne i jugoistočne strane ostrva, a svaka od njih ima posebne karakteristike. Plaže su uglavnom dobro organizovane, opremljene ležaljkama i suncobranima, sa kafeima i restoranima, a većina njih pruža i odlične uslove za sportove na vodi.

Santorini odlikuje specifična arhitektura: kuće su bele i građene u tipično kikladskom stilu. Akrotiri, grad i najvažniji arheološki lokalitet na ostrvu, svakako ne bi trebalo propustiti. Ostrva Palia Kameni i Nea Kameni nalaze se u središtu vulkanskog kratera popularno nazvanog Caldera.

Klima je mediteranska. U julu i avgustu prosečna temperatura iznosi prijatnih 27°C preko dana, a 24°C noću.

Na ostrvu se nalazi preko 20 vinarija koje proizvode vino od autentičnih sorti vinove loze “argyros” i “nichteri”.

 

 

Otkrijte sve čari predivne Grčke
www.visitgreece.gr

 

 

 

 


Najlepše plaže na Santoriniju
Kamari se nalazi se na istočnoj strani ostrva, a odlikuje je pristupačna peščano-šljunkovita plaža crne boje, kao i brojni barovi i taverne. Perissa/Perivolos je najduža plaža na ostrvu (6 km), i ovde turisti takođe mogu da biraju između brojnih restorana i barova. Red Beach je jedna od najpoznatijih i najinteresantnijih plaža, a nalazi se u južnom delu ostrva i odlikuje je crveni pesak. Vlichada je smeštena nedaleko od Red Beach-a, a posebno je atraktivna zbog kristalno čistog mora.

Šta posetiti i videti na Santoriniju:
Ljubitelji muzeja po ceni od oko 15 eura mogu obići pet muzeja: Akrotiri, Antičku Tiru, Praistorijski muzej u Firi, Arheološki muzej u Firi i muzej crkvenih relikvija u Pirgosu.

Svake godine, 15. avgusta, održava se proslava Velike Gospojine, a to je ujedno i dan ostrva.

Tokom proslave dana vulkana (svake godine se menja datum) priređuje se veliki vatromet i imitacija erupcije vulkana uz pirotehničke efekte.

Čuveni zalasci sunca svako veče privlače i do 5.000 posmatrača i predstavljaju izuzetan doživljaj.

Santorini je poznat po vrhunskom noćnom provodu, posebno u Firi, u poznatim klubovima Qoo Club, Casablanca Soul, Tropical Bar, itd.

Korisne informacije za boravak u hotelima:
>
Nemojte bacati toalet papir i otpatke u WC šolju. Ako se zapuši, odgovornost je lično Vaša.
> Hoteli ne garantuju bezbednost stvari ostavljenih u sobi. Zato se savetuje korišćenje sefova. Preporučujemo da se brižljivo starate o svom novcu, a naročito o putnim ispravama, jer ni hotel ni agencija ne odgovaraju za bezbednost istih.
> Odjava, tj. Check-out iz hotela je do 12.00č. Hotel takođe može propisati i različite termine.
> Isključite sve uređaje u sobi pre odlaska na spavanje ili izlaska iz sobe. Proverite da li ste dobro ugasili cigarete, pre nego što ih bacite u kantu za otpatke.
> Na plažama obratite pažnju na sigurnosne zastavice i poštujte njihovo značenje: crvena – zabranjeno kupanje, žuta – kupanje uz maksimalni oprez, zelena – dozvoljeno kupanje. Obavezno koristite zaštitna ulja i kreme, suncobrane, kape ili šešire, naročito u vreme kada je sunce najjače.

 

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X