Siem Reap – kapija Angkor Wata

Siem Reap – kapija Angkor Wata

Siem Reap – kapija Angkor Wata

Mnogi turisti u Kambodžu dolaze samo iz jednog razloga, da vide najveću atrakciju ove zemlje – monumentalni kompleks hramova Angkor Wat.

Siem Reap je grad u njegovoj neposrednoj blizini, iz koga kreću obilasci. Pre nego što su Evropljani otkrili Angkor Wat u 19. veku, Siem Reap je bio samo selo, ali već početkom 20. veka ovde počinju da niču hoteli i ovo mesto postaje jedna od najposećenijih atrakcija Azije. Nažalost, građanski rat i strahote brutalnog kmerskog režima nisu zaobišle ni Siem Reap, koji je tek krajem 20. veka ponovo počeo da privlači strane turiste.

Godišnje Siem Reap poseti preko milion turista, što ga čini drugom po značaju turističkom destinacijom u zemlji, nakon Pnom Pena. Iako većina posetilaca dolazi da bi videla Angkor Wat, Siem Reap ima još mnogo toga da ponudi.

Inače, državljanima Srbije za Kambodžu je potrebna viza, za koju mogu aplicirati i online, a vrhunac sezone je od novembra do februara, tokom suvog perioda. Ako ste spremni na kompromis i ne smeta vam potencijalno loše vreme, bukirajte putovanje van visoke sezone i proći ćete jeftinije. Izbor smeštaja u Siem Reapu je veliki, od studentskih hostela do luksuznih hotela, a cene su povoljne. U neposrednoj blizini grada je međunarodni aerodrom.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Glavna atrakcija svakako je već pomenuti Angkor Wat, jedan od najvećih verskih kompleksa na svetu, koji se prostire na preko 162 hektara i zbog svog značaja nalazi se na Listi svetske baštine UNESCO-a. Od centra grada udaljen je manje od 7km. Potiče iz 12. veka i smatra se vrhuncem kmerske civilizacije, a preporuka je da u skladu sa svojim mogućnostima, za obilazak ovog lokaliteta odvojite bar jedan dan. Dnevna ulaznica će vas koštati 37 dolara, a više o kompleksu, pravilima ponašanja na lokalitetu i verskoj simbolici arhitekture, možete pročitati u zasebnom tekstu.

Manje od 2km od ulaza u Angkor Wat i oko 7km od Siem Reapa, nalazi se još jedan važan kompleks – Angkor Thom – poslednja prestonica Kmerskog carstva. Prostire se na mnogo manjoj površini od Angkor Wata, na samo 9km2, ali su u njemu brojne važne atrakcije, među kojima je bogato dekorisan glavni kraljevski hram Bayon iz 12. veka.

Oko ova dva kompleksa nalaze se i brojni drugi značajni hramovi u okvitu Arheološkog parka Angkor.

Više o kmerskoj civilizaciji ćete saznati i ako posetite Nacionalni muzej Angkora, otvoren 2007. godine. U njegovih osam galerija predstavljeni su istorija, odlike kmerske civilizacije i njeno nasleđe, a izložene su hiljade predmeta pronađene u kompleksu Angkor Wat i okolini.

Nakon istraživanja slavne prošlosti i i kulturnog nasleđa koje predstavlja ponos cele nacije (Angkor Wat se čak nalazi na državnoj zastavi), vreme je za upoznavanje sa ne tako slavnom bliskom prošlošću i mračnim periodom Kambodže.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Od 1975. do 1979. godine na vlasti u zemlji su bili Crveni Kmeri, na čelu sa Polom Potom, koji su nad narodom Kambodže počinili genocid i užasne zločine – smatra se da je dva miliona ljudi (prema nekim procenama čak tri miliona) ubijeno na najstrašnije načine tokom ovog perioda. Staklena stupa u manastiru Wat Thmey, u blizini Angkor Wat-a, ispunjena je kostima žrtava masakra i služi kao stravični podsetnik na ovaj deo istorije.

Nažalost, ni period pre Crvenih Kmera nije bio svetao, jer je zemlju potresao Građanski rat, koji je trajao od 1967. do 1975. godine, i koji se smatra delom većeg, Vijetnamskog rata. U ovom periodu vođen je sukob između Komustičke partije Kambodže (Crveni Kmeri) i Severnog Vijetnama sa jedne strane i vladinih snaga Kambodže uz podršku SAD-a i Južnog Vijetnama sa druge. Pet godina sukoba potpuno je uništilo privredu zemlje, a stanovništvo je tada trpelo glad i strašne zločine. Iz konflikta su širom zemlje ostali milioni neeksplodiranih mina. O ovom zastrašujućem fenomenu svedoče brojni prosjaci bez udova koje možete videti u gradu, ali i mračna atrakcija Siem Reapa – Muzej mina, u kome možete saznati više o ratu i problemu koji mine predstavljaju danas. Novac od ulaznica se koristi za rad humanitarnog centra pri muzeju, koji brine o deci čiji su roditelji stradali od mina. Muzej je od grada udaljen oko 25km, ali vas putovanje vodi kroz idiličnu prirodu, pirinčana polja i tradicionalna sela, i vredi truda.

U gradu postoji i Ratni muzej Kambodže, koji pokriva period Građanskog rata i Kmerskog režima, a zanimljivo je da su vodiči nekadašnji pripadnici svih frakcija koje su učestvovale u sukobima.

Istraživanje novije istorije Siem Reapa je otrežnjujuće iskustvo. Ipak, ovaj grad je nastavio da živi i da se razvija, a njegov autentični duh ćete najbolje osetiti posetom Staroj pijaci (Old Market – Psah Chas). Jedan deo pijace namenjen je turistima i tu ćete naći klasične suvenire – ukrase, nakit, skulpture, torbe i lokalne zanatske rukotvorine, ali pravi dragulj je deo pijace koji posećuju lokalci da bi kupili svakodnevne potrepštine.

Za one koji vole noćni provod, obavezna je poseta neonskoj Ulici pabova (Pub Street) i Noćnoj pijaci.

Među iskustvima koje ne bi trebalo prupustiti su izvođenja tradicionalnog apsara plesa, ali i Phare Circus u blizini Nacionalnog muzeja Angkora, u kome posetioci mogu da gledaju tradicionalne akrobatske predstave u savremenoj interpretaciji mladih kambodžanskih umetnika.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X