Sigurnost turista postaje važna stavka u izboru destinacije

Sigurnost turista postaje važna stavka u izboru destinacije

Sigurnost turista postaje važna stavka u izboru destinacije

Mnoge turističke destinacije osetile su negativne posledice terorističkih napada i nestabilne geopolitičke situacije u svetu.

Zanimljivo istraživanje koje je sproveo nemački Hamburg Bat Foundation, pokazalo je da se Nemci osećaju najsigurnije kada su na odmoru u svojoj zemlji, Austriji i Švajcarskoj. U Italiji i Skandinaviji takođe se osećaju bezbedno, ali ove dve destinacije nemačkim turistima ipak ulivaju nešto manje poverenja. Samo 49% Nemaca oseća se sigurno u Španiji, inače jednoj od omiljenih destinacija nemačkih turista. Razlozi za ovo su teroristički napad u Barseloni, upozorenje na terorističke napade u Majorki, nedavni konflikti u Kataloniji i demostracije protiv prevelikog broja turista.

Ovo istraživanje pokazuje da je pri izboru destinacije za odmor sigurnost postala važniji faktor od plaža, mora, atrakcija i turističkih sadržaja. Nekada popularne destinacije kao što su Turska, Egipat i Tunis sigurnim za odmor sada smatra samo 5% Nemaca. Posebno nesigurnim zemljama smatraju se Ukrajina, Meksiko, Rusija i Kina. Nemci su toliko strogi da se ni u svojoj zemlji ne osećaju potpuno sigurno (svaki 12. stanovnik Nemačke se više ne oseća sigurno u svojoj zemlji).

Istraživanje je pokazalo i da lična procena u vezi sa tim da li se neko oseća sigurno na destinaciji veoma zavisi od stepena obrazovanja. Manje obrazovani ljudi pokazali su veću anksioznost i podložniji su panici od obrazovanijih ljudi.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X