Spas za magarce Santorinija (od turista)

Spas za magarce Santorinija (od turista)

Spas za magarce Santorinija (od turista)

Nakon medijske halabuke koja se podigla oko loših životnih uslova kojima su izloženi magarci na grčkom ostrvu Santorini, u priču se umešala i država.

Santorini se početkom godine pominjao kao jedna od destinacija izloženih fenomenu prekomernog turizma, zbog sve većeg broja kruzera koji pristaju na ostrvu. Zbog ovoga je gradonačelnik Nikos Zorzos morao da ograniči broj turista sa kruzera na 8.000 dnevno.

Sada su glavna tema magarci koji turiste prenose uz strma stepeništa Santorinija. Fotografije punačkih turista, koje do prestonice ostrva, Fire, nose gotovo iznemogli magarci, izgledaju zaista uzmenirujuće. Posebno su na meti bili britanski turisti, za koje lokalci tvrde da najviše koriste usluge ovakvog prevoza. Organizacije za zaštitu prava životinja upozorile su da je ova praksa štetna za životinje, a CNN koji je izveštavao o problemu, opisao ju je kao etički upitnu, navodeći da se životinje primoravaju da nose terete koji su preteški za njih i koji ih osakaćuju i ostavljaju vidljive otvorene rane na njihovim leđima. Magaracima nije obezbeđen odmor u hladu, kao ni hrana ni voda (kako izveštava britanski Telegraph).

Nakon sastanka sa organizacijama za zaštitu prava životinja 28. jula, predstavnici lokalnih vlasti odlučili su da donesu zakon koji ograničava „radno vreme“ magaraca, ali i jasno definiše koliko tereta životinje mogu da nose. Takođe će im se obezbediti voda i hlad.

Prema nekim procenama, magarac ne bi trebalo da nosi teret teži od 20% njegove mase, što u proseku iznosi oko 50kg, i većinu odraslih turista diskvalifikuje za vožnju. Ipak, ukoliko vam tridesetominutna šetnja do vrha vulkanskog ostrva nije primamljiva, žičarom se do njega možete popeti za dva minuta (mada ćete tokom sezone možda čekati da dođete na red).

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X