Sreda – novi vikend?!

Sreda – novi vikend?!

Sreda – novi vikend?!

Razmišljate da u petak ne odete na posao kako biste iskoristili vreme za prijatnu šetnju u prirodi, otišli do kupališta ili se prosto izležavali na kauču uz dobru knjigu i hladnu kafu? Uradite to, ali u sredu!

Ukoliko je vaš normalan radni ritam od ponedeljka do petka, osetili biste se mnogo relaksiranije i opuštenije kada biste umesto tri dana vikenda imali jedan slobodan dan usred radne nedelje. Ključ je dati sebi oduška, odvojiti jedan dan koji bi prekinuo stres i umor koji prate prenatrpanu radnu nedelju. Naše vreme uvek ograničava određeni radni tempo, bilo unutrašnji (neko je npr. jutarnja osoba, a nekome više prija noćni rad tzv. “sove”) ili spoljašnji (radna nedelja, zadati rokovi…). Kako naučnici ističu, svako ima drugačiji hronotip i ljudi se po tome razlikuju, ali poslovi nam veštački nameću koliko brzo moramo da radimo kao i kada moramo da radimo.

Kada npr. imamo kratak rok za neki veliki projekat, to će privremeno poremetiti naš život. U tom slučaju dva dana vikenda nakon kojih sledi radna nedelja imaju jako veliki psihološki uticaj, delimično zbog ponavljanja, a delimično jer takav tempo imitira cikličnu prirodu našeg najosnovnijeg ritma – smenjivanja dana i noći. Jedno od glavnih obeležja modernog života je upravo sukob između našeg unutrašnjeg i nametnutog, spoljašnjeg tempa – jedan od razloga zašto su ponedeljkom jutra jako teška. Vikendom smo sve radili u ritmu koji nama odgovara, a onda se ponedeljkom sve podređuje nametnutom ritmu.

Odmor sredom prekida upravo taj nametnuti ritam rada i pruža priliku da se povinujete svojim potrebama. Iako vam dugačak vikend ostavlja više vremena, tu nema zaista prekida tempa. Slobodna sreda pomera ravnotežu između ova dva tempa u vašu korist. Sa druge strane, ovakav odmor ima i nekih praktičnih prednosti kao što su npr. praznija kupališta, parkovi, muzeji, bioskopi… Upravo je ovo logika pojedinih kompanija na zapadu koje su uvele praksu rada od kuće sredom i ova praksa se pokazala izuzetno uspešnom u brojnim slučajevima. Jednostavno, efikasnije se radi kada početkom nedelje znate da dva dana radite po tuđim pravilima, a nakon toga je vaš dan. Ovo unosi veći osećaj mira i kotrole. Ostaje nam samo da se nadamo da će se i kod nas pojaviti poslodavci koji će usvojiti ovu logiku i pokušati da pomire pomenute razlike u cilju obostrane dobrobiti.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *

X