Šta je to porođajni turizam?

Šta je to porođajni turizam?

Šta je to porođajni turizam?

Američki federalni agenti nedavno su izvršili racije u više luksuznih hotela u Kaliforniji za koje se sumnja da posluju kao „hoteli za materinstvo“. U njima su gošće uglavnom bile Kineskinje koje žele da svoje bebe rode u SAD-u.

Agenti Ministarstva za unutrašnju bezbednost SAD-a (Department of Homeland Security) izvršili su provere u 20 hotela u Los Anđelesu i okruzima Orindž i San Bernandino, tražeći osumnjičene za vođenje ilegalnih poslova vezanih za „porođajni turizam“. Ova vrsta turizma posebno je popularna kod kineskih državljana, koji plaćaju između 40.000 i 80.000 dolara za organizaciju porođaja, ali i savete u vezi sa dobijanjem viza, biranjem aerodroma za ulazak u zemlju i maskiranjem trudnoće.

Iako nije protivzakonito rađati decu u SAD-u, ova vrsta turistkinja često laže imigracionu službu o tome koji je njihov pravi razlog boravka u zemlji, što jeste kažnjivo. Ipak, agentima nije bio cilj da hapsi trudne žene, već organizatore ovog biznisa, čija vrednost u SAD-u se procenjuje na nekoliko milijardi dolara.

SAD je jedna od retkih zemalja sveta koja bebama rođenim na svojoj teritoriji dodeljuje bezuslovno državljanstvo. Iako se nakon rođenja majka i beba vraćaju u zemlju iz koje su došli, dete ostaje državljanin SAD-a i kada napuni 21 godinu može da živi u SAD-u, ali i da obezbedi boravište u ovoj zemlji za celu svoju porodicu. Zato se ove bebe u žargonu zovu „anchor babies“ (bebe sidra). Prema nekim procenama, godišnje se u SAD-u rodi preko 200.000 dece „privremenih imigranata“.

Inače, fenomen porođajnog turizma nije vezan samo za siromašne roditelje koji pokušavaju da svojoj deci i celoj porodici obezbede bolju budućnost. Kineskinje se često na ovaj potez odlučuju i zbog politike jednog deteta, zbog koje u svojoj zemlji ne smeju da imaju više dece. A bogatim Ruskinjama i državljankama pojedinih azijskih zemalja, za koje američko državljanstvo predstavlja stvar prestiža, hotel Trump Tower II u Majamiju nudi kompletne maternity pakete (koštaju i do 84.000 dolara), u koje je uključeno kupanje novorođenčeta u pozlaćenoj kadi i vožnja u luksuznoj limuzini.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X