Šta sve državljani Srbije treba da znaju pre odlaska u inostranstvo?

Šta sve državljani Srbije treba da znaju pre odlaska u inostranstvo?

Šta sve državljani Srbije treba da znaju pre odlaska u inostranstvo?

Spremate se za odlazak na odmor, uplatili ste aranžman i kupili avionske karte, ali da biste osigurali bezbedno putovanje, bez nepredviđenih neprijatnosti, potrebno je da uradite još nekoliko stvari. U skladu sa preporukama našeg ministarstva inostranih poslova, evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći.

Pre odlaska na put, uvek proverite da li vam je pasoš važeći, i ne samo to. Mnoge države sveta tražiće da vam pasoš bude važeći još jedan, tri ili šest meseci nakon putovanja, o čemu se možete raspitati na sajtu konzulata ili ambasade zemlje u koju putujete. Ukoliko ne ispunite ovaj uslov, službenici te zemlje na graničnom prelazu mogu vam uskratiti pravo ulaska, iako vam je pasoš u tom trenutku važeći.

Proverite da li vam je za ulazak u zemlju u koju putujete potrebna viza i pobrinite se da pasoš vizirate na vreme, budući da su procedure za dobijanje vize u nekim ambasadama komplikovanije i duže nego što mislite, a računajte da ćete možda morati i da zakažete termin za podnošenje dokumentacije.

Proverite da li imate druge dokumente koji vam mogu zatražiti organi države u koju putujete i da li vam je potrebna vakcinacija protiv određenih bolesti.

Preporuke
Preporučuje se da pre puta fotokopirate prvu stranicu pasoša i lične karte i da tokom putovanja kopije nosite sa sobom. Dokumente nikada ne držite zajedno, na jednom mestu (za slučaj da budete pokradeni ili izgubite novčanik, torbu i sl.).

Obavezno se zdravstveno osigurajte kod ovlašćenih osiguravajućih društava za period ukupnog planiranog boravka u inostranstvu, i potrudite se da se informišete o tome šta vaše osiguranje tačno pokriva i koja je procedura za njegovo aktiviranje u slučaju potrebe (na primer, da li pre odlaska kod doktora treba da pozovete predstavnike osiguravajuće kuće koji će vas uputiti na to gde treba da idete ili sami birate gde ćete se lečiti).

Informišite se o tome gde se nalaze diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije koja su najbliža destinaciji u koju putujete i pribeležite njihove brojeve telefona i email adrese.

Šta sve još službenici granične policije Republike Srbije mogu da vam zatraže prilikom izlaska iz naše zemlje?
Ovo nije pravilo i nećete morati da svaki put pokazujete dodatnu dokumentaciju, ali policijski službenici imaju pravo od vas da traže i sledeće:

  • potvrdu o rezervaciji hotela ili vaučer turističke agencije
  • pozivno pismo privatnog ili pravnog lica u inostranstvu
  • putno osiguranje
  • povratnu prevoznu kartu
  • dokaz o posedovanju dovoljno sredstava za izdržavanje tokom boravka u inostranstvu (novac, platne kartice, čekovi)
  • druge dokaze, pozive ili potvrde u pogledu svrhe putovanja

I pogranični organi država u koje putujete mogu od vas tražiti na uvid ova ili druga dokumenta, pa se o tome dobro raspitajte u konzulatima ili ambasadama tih zemalja. Iznos novca koji se traži na uvid prilikom pogranične kontrole, razlikuje se od zemlje do zemlje.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X