Šta sve ne smete da radite na krstarenju?

Šta sve ne smete da radite na krstarenju?

Šta sve ne smete da radite na krstarenju?

Krstarenja se generalno smatraju idealnom vrstom putovanja, koja putnicima nudi mogućnost potpune relaksacije, uz pravu meru kulturnih sadržaja i zabave.

Na kruzerima ipak postoje striktna pravila ponašanja kojih posada i putnici moraju da se pridržavaju, kako bi se osigurala njihova bezbednost, normalno funkcionisanje broda i uživanje gostiju u svim aspektima putovanja.

Cruising kompanije imaju i neka specifična pravila koja goste na njihovim krstarenjima mogu veoma iznenaditi. Neka od njih će vam se učiniti logičnim, dok druga na prvi pogled izgledaju apsurdno. Evo nekoliko primera takvih pravila, uz napomenu da ona nisu uniformna i ne važe za sve kompanije, pa je jedan od najboljih saveta ukoliko planirate da uskoro krenete na krstarenje – da pažljivo pročitate sva pravila kompanije preko koje putujete.

Mnoge kompanije imaju striktna pravila u vezi sa uzrastom gostiju koji smeju da koriste brodski bazen. Tako, na primer, Royal Caribbean od putnika zahteva da imaju više od 16 godina kako bi koristili bazen i đakuzije, dok dečje bazene koriste deca između 3 i 17 godina. Neke kompanije čak imaju i striktne politike u vezi sa uzrastom putnika koji mogu da putuju na njihovim kruzerima. Neki odmori su rezervisani samo za odrasle, a Windstar Cruises, na primer, ne dozvoljava putovanje deci mlađoj od 8 godina, dok svi putnici mlađi od 21 godine moraju biti u pratnji gosta starijeg od 25 godina.

Većina kompanija na svojim brodovima ne dozvoljava pilotiranje dronovima, kao ni vožnju hoverborda, bicikla, skutera i rolera – zbog opasnosti od sudara sa drugim putnicima. U pravilnicima mnogih kompanija postoji i zabrana puštanja zmaja na brodskoj palubi.

Disney Cruise Line je poznat po tome što je putnicima zabranjeno da na brod unesu bilo kakve uređaje i sisteme za igranje igrica koji se moraju povezivati sa TV-om.

Većina cruising kompanija ne želi da na njihovim krstarenjima pijete svoje piće, pa ako vas osoblje zatekne kako van svoje kabine uživate u vinu koji ste poneli sa sobom ili kupili u nekoj od luka tokom krstarenja, moraćete da platite nadoknadu na licu mesta. Royal Caribbean, na primer, putnicima dozvoljava da sa sobom na brod ponesu dve flaše vina, ali ne dozvoljavaju pivo i žestoka pića. Gostima je dozvoljeno da ih konzumiraju u privatnosti svoje kabine, ali bilo gde drugde na brodu će im za ovaj „prekršaj“ biti naplaćena nadokanda od 15 dolara.

Pušačima se svakako neće svideti to što pušenje cigareta, ali i e-cigareta i sličnih uređaja, nije dozvoljeno u kabinama, zajedničkim prostorijama i na javnim površinama, već obično postoji paluba na kojoj je jasno označeno da je na tom mestu dozvoljeno pušenje.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Pravilnici mnogih cruising kompanija ne dozvoljavaju putovanje damama čija trudnoća je već ušla, ili će ući u treće tromesečje tokom odmora.

Na pojedinim krstarenjima gostima je strogo zabranjeno da sa sobom ponesu uređaje koji generišu toplotu, kao što su pegle, fenovi i aparati za ravnanje kose.

Pre putovanja putnici pre svega treba da se informišu o dres kodu na brodu, kako bi mogli da pripreme prigodnu odeću. Neke kompanije na svojim kruzerima zahtevaju formalnije oblačenje u restoranima, posebno tokom večera i svečanijih događaja. Ukoliko u kofer spakujete samo šortseve, japanke i majice bez rukava, može se desiti da već u prvoj luci morate da odete u vanredni šoping. Putnike koji planiraju karipska krstarenja, cruising kompanija će obavestiti o tome da više ostrvskih zemalja, uključujući Barbados, Jamajku i Svetu Luciju, ne dozvoljavaju civilima da nose maskirnu odeću, a za kršenje ovog pravila vam sledi visoka kazna, ili čak pritvor.

Većina kompanija ne dozvoljava putnicima da na brod dovode prijatelje koje su stekli tokom krstarenja. Ovo pravilo je striktno i osoblje ne izlazi u susret gostima kada je u pitanju dovođenje nepoznatih osoba na brod iz bezbednosnih razloga.

Zaposleni na brodu će se uvek truditi da ostave dobar utisak na goste. Oni su otvoreni, ljubazni, uslužni i prijateljski nastrojeni, ali gosti ovo ne bi trebalo da pogrešno protumače i da uporno pokušavaju da se sa njima sprijatelje. Većine cruising kompanija imaju striktna pravila za svoje zaposlene, prema kojima im je zabranjeno da se upuštaju u bilo kakvu vrstu odnosa sa gostima, kao i da se sa njima socijalizuju van obavljanja svojih dužnosti.

Pre tri godine kompanija Crystal Cruises je uvela pravilo da se kapetan i posada ne smeju rukovati sa putnicima koji se ukrcavaju na brod, kako se ne bi eventualno zarazili nekim virusima, nakon čega su, zbog očigledne praktičnosti, ovu praksu uvele i mnoge druge komapanije.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X