Šta sakupljaju kolekcionari – ljubitelji avijacije?

Šta sakupljaju kolekcionari – ljubitelji avijacije?

Šta sakupljaju kolekcionari – ljubitelji avijacije?

Zaljubljenici u avione i avijaciju bi se prema stepenu fanatizma mogli svrstati rame u rame sa najvatrenijim fudbalskim navijačima.

Njihove aktivnosti često prevazilaze obične hobije i pored lova na specifične letove, letove neobičnim, retro ili ultra modernim avionima, i obuhvataju posetu interesantnim aerodromima, fotografski lov na avione i skupljanje najrazličitijih suvenira i sitnica sa samih letova i putovanja.

Ne treba da budete iznanađeni ako vidite da se neki od vaših prijatelja noću pokriva ćebetom-boarding kartom ili vas tokom posete posluži pićem iz polovnih avionskih kolica ili popularnog trolija (trolley), sa, na primer, znakom Pan Am-a.

Najpopularniji suveniri za zaljubljenike u avijaciju su modeli aviona, ali samo obična kupovina raznih modela nije zanimljiva. Potrebno je pronaći ne samo odgovarajući model, već i onaj koji ima pravu registraciju, kolornu šemu ili je značajan po nečemu. Najveća pomama je za modelima Konkorda i drugim retro avionima koji su povučeni iz saobraćaja ili onih koji su pripadali aviokompanijama koje danas ne postoje. Među kolekcionarima vlada velika potražnja aviona najnovije produkcije, onima koji su tek ušli u saobraćaj, a još ako nabave neki takav model u bojama aviokompanije koja je prvi operater, onda sreći nema kraja.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Osim kupovine raznih klasičnih suvenira aviokompanija, poput privezaka, olovaka, ili značaka, zaljubljenici skupljaju i razne besplatne stvari. Veoma je popularno skupljanje in-flight časopisa koji su inače besplatni i putnici ih mogu slobodno poneti sa sobom, isto kao i salvete, čokoladice sa logotipom kompanije ili kesice sa šećerom. Međutim, veliki broj ljubitelja avijacije voli da skuplja i stvarčice koje nisu besplatne. Na dužim, interkontinentalnim letovima iz aviona nestaju jastučići, ćebad, slušalice pa čak i uputstva za evakuaciju u slučaju opasnosti.

Za najveće kolekcionare nema granica. Na internetu se mogu pronaći svakakve neobične memorabilije koje ponekad koštaju i čitavo bogatstvo. Nije retko da neko naleti na stare instrumente iz rashodovanih aviona, poput altimetra koji je posebno cenjen suvenir. Ima i onih koji kupuju rashodovana avionska sedišta ili već pomenuta kolica za posluživanje putnika.

Velike aviokompanije prepoznaju entuzijaste i poštuju njihovu potrebu za sakupljanjem značajnih sitnica (ili krupnijih) pa im neretko izlaze u susret i stavljaju u prodaju razne stare stvari ili prave nove. Tako se omiljena kolica mogu pronaći u prodaji preko sajta Lufthansa-e. Ona su nova, imaju specijalne šare i nalepnice i prilagođena su tako, da mogu da se koriste kao bar u svakoj privatnoj kući. Njihova cena je od hiljadu evra pa naviše, ali ovaj hobi svakako nije jeftin.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *

X