Na odmoru u Tajlandu, nemojte propustiti da…

Na odmoru u Tajlandu, nemojte propustiti da…

Na odmoru u Tajlandu, nemojte propustiti da…

Tajland je jedna od najfascinantijih zemalja Azije. Podjednako je privlačan za medeni mesec, luksuzna i niskobudžetna putovanja.

Ovde možete odabrati da boravite u velikim turističkim centrima poput Puketa, Krabija ili Pataje, ili da se odvažite i istražite neki od brojnih manje komercijalizovanih delova zemlje. Od ostataka drevnih civilizacija na severu do skrivenih rajskih plaža na jugu, Tajland nudi brojne sadržaje koji će vaš odmor učiniti zaista posebnim. Evo samo nekoliko njih:

Putujte kroz vreme u Čang Maiju
Tajland je poznat po svojoj duhovnosti, poštovanju budističkih principa, velikim hramovima i nasmejanim monasima u odorama živih boja. Neki od najlepših hramova nalaze se u Čang Maiju, nekadašnjoj prestonici kraljevine Lang Na. Grad obiluje svetim hramovima, a među njima su najznačajniji Wat Phra That Doi Suthep (da biste stigli do njega, potrebno je da savladate 300 stepenika, pa se ne preporučuje osobama sa narušenim zdravljem) i Wat Phra Singh, u kome se nalazi važna statua Bude – Phra Phuttha Sihing.

Naučite da pripremite pad thai
Pad thai je tajlandsko nacionalno jelo i svojevremeno se našao na listi Top 5 najukusnijih jela na svetu. Ovaj specijalitet možete probati na svakom ćošku gde god da se nalazite u zemlji. A da biste uživali u savršenom ukusu pad thaija i nakon što se vratite sa odmora, izdvojite jedan dan za malu školu kuvanja. Brojne škole kuvanja organizuju časove spremanja raznih tajlandskih specijaliteta i upoznavanja sa lokalnim namirinicama.

Prepustite se uživanju u nestvarnim predelima
Od zaliva Phang Nga čija brojna krečnjačka ostrva predstavljaju idealno stanište za raznovrsnu floru i faunu, do pejzaža uz reku Mekong u takozvanom Zlatnom trouglu (tromeđi Tajlanda, Laosa i Mjanmara), predeli Tajlanda su raznovrsni i vredni vaše pažnje. Sever zemlje koji odlikuju raskošno zelena brda, dom je tradicionalnih plemena koja neguju svoju kulturu i tradiciju i čije živopisne nošnje ostavljaju bez teksta.

Posetite nacionalni park
Guste džungle i tropske kišne šume idealne su za hajking koji ćete dugo pamtiti. Tajland ima 127 nacionalnih parkova, a većinu njih karakterišu bogata flora i fauna. Jedan od poznatijih je Khao Yai National Park u srcu zemlje, među čijim gustim rastinjem slobodno žive i krda slonova. Na jugu, Khao Sok National Park krase prelepi vodopadi i malena ostrva koja kao da rastu iz jezera.

Zaronite!
Za amatere i one iskusnije ronioce, vode koje okružuju tajlandsku obalu i ostrva predstavljaju raj. Ključ je da se udaljite od poznatih i eksploatisanih turističkih destinacija, a udaljena ostrva su najbolja za ronjenje. Ostrvo Koh Tao, koje se nalazi blizu čuvenog Koh Samui-ja, idealna je startna pozicija. Odavde brodići avanturiste voze do netaknutih mesta, gde se na dubinama većim od 40m prostiru carstva korala i brojnih biljnih i životinjskih vrsta.

Odaberite svoju ulogu: Insta-zvezda na poznatoj plaži ili Robinzon u skrivenom zalivu
Sitni srebrni ili zlatni pesak i kristalno čista plavičasta voda. Palmino stablo koje štiti od toplih sunčevih zraka… ovo je slika savršenog odmora u glavama većine ljudi i u njoj možete uživati širom tajlandske obale. Pitanje je samo čime želite da je uokvirite: divljim žurkama na popularnom Puketu, izuzetnim prirodnim lepotama Koh Samui-ja ili potpunim mirom netaknutog Koh Lanta Yai-ja. Tajland ima stotine ostrva, kako u Tajlandskom zalivu, tako i u Andamanskom moru, i turisti se često suočavaju sa pitanjem odakle da počnu, i kako da tokom svog boravka vide najbolje od najboljeg. Savet agenata je da kombinujete neku poznatu destinaciju sa manje eksploatisanim lokacijama. Iako Tajland ima puno ostrva, još nije otkriveno nijedno koje nije prelepo!

Osvežite telo i um
Kada se nalazite na udaljenoj i egzotičnoj destinaciji, sve vam je zanimljivo i želite da vidite, iskusite i saznate što je više moguće. Ali takav tempo nekada može da dovede do suprotnog efekta od onog koji odmor treba da postigne. Da biste izbegli umor i iscrpljenost, priuštite svom telu i umu tradicionalnu masažu ili neki od wellness i spa tretmana. Wellness i zdravlje se u Tajlandu shvataju veoma ozbiljno, i na svakom koraku će vam se pružati prilike da uživate u blagodetima ovih tretmana. Iskoristite ih i ubrzo ćete shvatiti da boravak u Tajlandu blagotvorno utiče na celo vaše biće!

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X