Šta znače šifrirane poruke na krstarenjima?

Šta znače šifrirane poruke na krstarenjima?

Šta znače šifrirane poruke na krstarenjima?

Krstarenja postoje samo iz jednog razloga – da bi putnici na njima maksimalno uživali.

Kruzeri su zato poznati po gastronomskoj ponudi, spa i wellness sadržajima i zabavi, a luksuzniji brodovi nude i tako ekstravagantne aktivnosti kao što su bandži skakanje, bioskopske projekcije i čak, brodvejski mjuzikli.

Osoblje je na kruzerima po pravilu veoma predusretljivo i spremno da putnicima ispuni svaku želju. Sve je osmišljeno tako da ni o čemu ne morate da brinete, već da se samo prepustite odmoru i hedonizmu.

I brodski protokoli su osmišljeni tako da se svaki potencijalni problem ili kritična situacija rešava diskretno, bez uznemiravanja putnika. Zato, da ne bi alarmirali svoje goste, zaposleni koriste šifre.

Ukoliko čujete „30-30“, znajte da je to hitan poziv osoblju zaduženom za čišćenje, jer se desila neka nezgoda. „Alfa“ i „code blue“ su šifre koje označavaju medicinski problem, „bravo“ znači požar, a „kilo“ je znak svim zaposlenima na brodu da hitno zauzmu svoje pozicije u slučaju nepredviđenih situacija. Da je neko pao sa brodske palube, saznaćete kad čujete šifru „oscar“ ili „Mr Mob“. „Echo“ je šifra koja označava mogućnost sudara sa drugim brodom ili nasukavanje na obalu.

Srećom, ove situacije se ne dešavaju često, a bezbednosne procedure na brodovima su veoma striktne. Zaposleni su obučeni i spremni da reaguju u kriznim situacijama, a brodovi su opremljeni opremom za gašenje požara, zalihama medicinskog materijala i sl. Takođe, na početku krstarenja, svakom putniku se dodeljuje mesto u brodu za spasavanje (za svaki slučaj), i ukratko se upoznaje sa brodskim bezbednosnim procedurama.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

 

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X