Stokholm za putnike sa skromnijim budžetom

Stokholm za putnike sa skromnijim budžetom

Stokholm za putnike sa skromnijim budžetom

Putnici sa skromnijim budžetom često preskaču Stokholm jer prestonica Švedske ima reputaciju veoma skupog grada.

Iako je ta reputacija u velikoj meri opravdana, postoje načini na koji možete da upoznate čari ovog prelepog grada, a da ne potrošite previše novca, posebno sada, kada imamo mogućnost da povoljno do ovog grada letimo iz Beograda. Šoping u distriktu „alternativne kulture“ Södermalm i istraživanje muzeja u oblasti Djurgården samo su neke od aktivnosti pogodnih i za striktne budžete.

Stockholm Pass
Kupovina ove kartice omogućava besplatnu posetu brojnim muzejima, kulturno-istorijskim atrakcijama, besplatne autobuske i brodske turističke ture i beplatan gradski vodič. Stockholm Pass se može bukirati unapred, a može se kupiti i u mnogim hotelima. Dostupan je u varijanti za 1, 2, 3 i 5 dana. Uz ovu karticu možete kupiti i Travelcard, koji obezbeđuje besplatnu vožnju u gradskom prevozu. Cena Pass-a koji je validan 48h iznosi 760 kruna, odnosno oko 75 eura, što nije malo, ali ako planirate posete muzejima i ostalim gradskim atrakcijama, čije se cene ulaznica u proseku kreću između 100 i 300 kruna, ovo je veoma dobra investicija. Cena Travelcard-a za isti vremenski period iznosi 250 kruna (oko 25 eura). Među najvažnijim atrakcijama koje vredi posetiti su gradska većnica (Stadshuset) u kojoj se svake godine održava dodela Nobelovih nagrada, muzej Vasa u kome se nalazi savršeno očuvan brod iz 17. veka, Millesgården – dom vajara Carla Milles-a u kome se čuvaju brojna njegova dela, dvorac Drottningholm i muzej na otvorenom Skansen.

Izbegavajte kupovinu i obroke u Gamla Stanu
Stari grad, Gamla Stan, predivan je za šetnju i nepresušna insipracija za fotografisanje. Ipak, većina sadržaja danas je prilagođena turistima, sa klišeiziranim suvenirima i skupom hranom.

Posetite gradske crkve
Ulaz u skoro sve crkve u Švedskoj je besplatan, a većina ih jednom nedeljno održava besplatne koncerte orgulja (orgelkonsert). O programu se možete informisati online, budući da veće crkve imaju svoje sajtove. Crkve koje svakako treba posetiti su Adolf Frederiks Kyrka, Katarina Kyrka, Gustav Vasa Kyrka i Storkyrkan.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Jeftina hrana
Hrana i piće u Stokholmu su skupi. Ipak, ukoliko želite da isprobate autentičnu lokalnu kuhinju, restorani često imaju dnevni meni – Dagens Rätt, koji se nudi samo u vreme ručka radnim danima. Nećete imati veliki izbor jela, ali cena je obično upola manja od standardnog ručka, koji u jeftinijoj varijanti može da košta oko 35 eura. I naravno, ukoliko u hotelu uz noćenje dobijate doručak, nemojte ga preskakati. Ako vam je budžet veći prioritet od autentične švedske kuhinje, jedite u specijalizovanim centrima, kao što su Kungshallen, Östermalms Saluhall i Hötorgshallen, gde možete kupiti jeftinu hranu, različitih svetskih kuhinja – grčke, italijanske, tajlandske, indijske, kineske, itd. Kebabi, pica, burgeri, hot dog ili pad tai koštaće vas između 2 i 10 eura.

Šoping
Ako ne možete da se suzdržite i rešeni ste da se iz Stokholma vratite sa nekoliko suvenira, razmislite o poseti lokalnim dizajnerskim magacinima – gde možete kupiti neku originalnu sitnicu za kuću, a najpoznatija su Designtorget, Lagerhaus i Tiogruppen. Ipak, ukoliko je ova kupovima preveliko opterećenje za vaš budžet, razmislite o nekom podjednako autentičnom, kulinarskom suveniru u vidu švedskih kolačića, čaja od lokalnih bobica ili popularnim bombonama od sladića.

Smeštaj
Hoteli su u Stokholmu skupi za naše standarde i ako putujete na striktnom budžetu, budite spremni na kompromise. Bukirajte dosta unapred i istražite ponudu hostela i airbnb smeštaja.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X