Strazbur – prestonica Alzasa i Evrope

Strazbur – prestonica Alzasa i Evrope

Strazbur – prestonica Alzasa i Evrope

Postoji priča o dva prijatelja koji žele da krenu na zajedničko putovanje. Jedan je veliki ljubitelj vina i francuske kulture, a drugi je zaljubljen u pivo i pravi je germanofil.

Nakon svađe oko toga da li treba da se zapute u Pariz ili Minhen, prave kompromis. Putuju u grad koji istorijski pripada i jednoj i drugoj kulturi, u kome se govore i nemački i francuski i čija gastronomija predstavlja sve najbolje iz obe zemlje.

Lociran u istočnoj Francuskoj, na samoj granici sa Nemačkom, Strazbur ima veoma burnu istoriju i u njemu se vide naizmenični uticaji francuske i nemačke vladavine. Reka Rajna ga razdvaja od susednog Kela u Nemačkoj, ali ova dva grada danas spajaju brojni mostovi, autobuske i tramvajske linije, koje lokalcima omogućuju da se slobodno kreću iz jedne zemlje u drugu.

Na prvi pogled, Strazbur izgleda kao grad iz bajke. Izuvijane kaldrmisane uličice sa kućama građenim u tradicionalnom fahverk stilu, čine gradsko jezgro, Grande Île, nacionalnim arhitektonskim blagom, zbog čega se ono 1988. godine našlo na Listi svetske kulturne baštine UNESCO-a. Pod zaštitom UNESCO-a od prošle godine je i obližnji Neustadt, izgrađen za vreme nemačke vladavine, od 1871. do 1918. Najvažnije gradske atrakcije su katedrala Notrdam, impresivna gotska građevina sa najvišim tornjem u Francuskoj, Palais du Rhin i Narodno pozorište.

Kroz grad protiče pritoka Rajne, reka Il, koja se u centru razdvaja na pet rukavaca, u četvrti Le Pettit France (Mala Francuska). U njenim starim uličicama se nalaze brojni kafei i restorani tradicionalne alzaške kuhinje, koji između ostalog služe i napoznatije lokalno jelo – kobasicu sa kupusom – choucroute na francuskom, odnosno sauerkrout na nemačkom jeziku. Lokalna gastronomija spada u sam vrh francuske kulinarske tradicije, a jedan od najvažnijih kuvara današnjice, Jean-Georges Vongerichten, vlasnik nekoliko restorana sa mišelinovim zvezdama, potiče iz Strazbura.

U Strazburu se nalaze i neke od najvažnijih institucija Evropske unije: Evropski parlament, Savet Evrope i Evropski sud za ljudska prava, zbog čega se grad smatra jednim od nezvaničnih sedišta EU (uz Brisel, Frankfurt i Luksemburg). Moderna monumentalna zdanja u kojima su ove institucije smeštene, daju posebnu dinamičnost okruženju.

Između šetnji, posetioci se mogu odmoriti u nekom od brojnih parkova, od kojih su najimpresivniji Parc du Contades i Parc de L’Orangerie.

Strazbur krase brojne biciklističke staze i rentiranje bicikla je jedan od najlepših načina da upoznate grad.

Podelite ovaj članak...

2 Komentara

  1. Sve je to lepo, samo što je za život beskrajno dosadan i neoprostivo provincijski. Ali ako čovek dođe na vikend, sasvim je ok.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X