Sutra počinju Grčki dani u Beogradu

Sutra počinju Grčki dani u Beogradu

Sutra počinju Grčki dani u Beogradu

Od 19. do 29. aprila u Beogradu se po drugi put održava manifestacija Grčki dani u Beogradu, čiji pokrovitelj je Ambasada Grčke u Beogradu u saradnji sa Gradom Beogradom i uz podršku više kompanija.

U okviru bogatog programa manifestacije organizovani su raznovrsni muzički, književni, kulturni, gastronomski i sportski događaji. Među najzanimljivijim su otvaranje izložbe „Antička Grčka u Muzeju Jugoslavije“ zakazano za 20. april, projekcija dokumentarnog filma „Dolphin Man“ režisera Lefterisa Haritosa 24. aprila u Kulturnom centru Beograda, dva predavanja o čuvenom grčkom književniku Nikosu Kazantzakisu i dva koncerta grčke muzike.

Ambasada Grčke u Beogradu u saradnji sa Gradom Beogradom i grčkom Opštinom Solun 23. aprila organizuje i specijalni gastronomski seminar u Hotelu Metropol Palace, tokom koga će profesionalni kuvari iz Soluna svojim srpskim kolegama prenositi svoja znanja i veštine i uputiti ih u tajne spremanja nekoliko tradicionalnih jela, među kojima su pita od feta sira i bivolje kavurme i rižoto sa školjkama. Najavljeno je da će naši šefovi uskoro uzvratiti posetu i da će u Solunu organizovati seminar za svoje grčke kolege.

Jedan od najzanimljivijih događaja je ipak predavanje arhitekte Georgije Papanastasiu „Tragovi Grka iz dijaspore, Zemun – Beograd, od 18. do 20. veka“, koje će se održati na Arhitektonskom fakultetu, a čija tema su 23 zdanja koja su u periodu od 200 godina ugledne grčke porodice poklonile Beogradu, a neka od njih su dela arhitekte Dimitriosa Lekosa. Mnoga od ovih zdanja su pod zaštitom Gradskog zavoda za zaštitu spomenika i predstavljaju svojevrsno svedočenje o grčkom prisustvu u Beogradu.

A evo i celokupnog programa manifestacije:

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X