Top 5 atrakcija Malezije

Top 5 atrakcija Malezije

Top 5 atrakcija Malezije

Malezija je odličan izbor destinacije kako za putnike koji vole urbana putovanja, tako i za avanturiste, zaljubljenike u prirodu, ali i ljubitelje istorije i različitih kulturnih uticaja.

Ova ustavna monarhija se nalazi u jugostočnoj Aziji, delimično na kopnu (Malajsko polustrvo), a delimično na ostrvu Borneo (zauzima oko trećinu površine ostrva). Sačinjena je od 13 saveznih država i tri savezne teritorije. Zahvaljujući investicijama u nove tehnologije i naftnu industriju, Malezija je postala jedna od najbogatijih zemalja regiona.

Stanovništvo Malezije čine brojne etničke grupe, među kojima su najbrojniji Malajci, a značajan je uticaj kineskih i indijskih doseljenika. Postoje zajednice domorodačkih naroda, kojima se garantuje pravo na sopstveni jezik i kulturu.

Najzastupljenija je islamska religija (61% stanovništva), a značajan broj stanovništva propada budističkoj (19,8%), hrišćanskoj (9,2%) i hinduističkoj veri (6,3%). Iako je islam dominantan, u zemlji vlada visok stepen verske tolerancije, a Ramazan, Božić, Kineska nova godina i indijski festival Divali su svi proglašeni za nacionalne praznike.

Ukoliko planirate skoru posetu Maleziji, evo nekoliko važnih atrakcija koje ne bi trebalo da propustite:

Džordžtaun, Penang
Kolonijalna arhitektura, raznobojne fasade zgrada daju multikulturalnoj prestonici malezijske države Penang poseban šarm, zbog čega se Džordžtaun nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a. Osim ulične hrane koja se smatra najboljom u zemlji, posetiocima će zanimljive biti ulične umetničke instalacije koje su sponzorisale opštinske vlasti.

Kule Petronas, Kuala Lumpur
Ukoliko nemate selfi ispred kula Petronas, ne računa se da ste posetili Kuala Lumpur. Ovi neboderi, koji su od 1998. do 2004. godine nosili titulu najviših na svetu, predstavljaju simbol grada, ali i cele zemlje, i mogu se videti na većini panoramskih fotografija Kuala Lumpura. Kule Petronas ipak i danas drže rekord kao najviše kule bliznakinje na svetu, a ukoliko kupite ulaznicu, možete se popeti do mosta koji povezuje kule između 41. i 42. sprata i koji služi kao panoramska platforma, ali i na 86. sprat.

Skybridge, Langkawi
Langkawi je najveće od 99 ostrva istoimenog arhipelaga u Andamanskom moru. Od 2007. godine ima status World Geoparka UNESCO-a. Jedna od najvećih atrakcija na ostrvu je Skybridge, čija platforma se nalazi na 660m nadmorske visine, oko vrha Mat Cinchang. Do mosta se stiže žičarom, a sa njega se pruža pogled na celo ostrvo.

Torq Via Ferrata, planina Kinabalu, Sabah
Via Ferrata (osigurani planinarski put) na planini Kinabalu je prvi takav u Aziji, i najviši na svetu. Njegova najviša deonica se proteže od 3.400 do 3.800 metara nadmorske visine. U okviru Torq Via Ferrata-e postoje nezahtevne rute za početnike koje se mogu savladati za 2-3 sata, ali i srednje zahtevne rute za koje je potrebno odvojiti i 4 do 5 sati. Pogled koji oduzima dah i spektakularne fotografije su zagarantovane. Planina Kinabalu se nelazi u zaštićenoj oblasti Kinabalu Park, koji sa nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a.

Nacionalni park Gunung Mulu, Sarawak
Nacionalni park Gunung Mulu je poznat po svojim pećinama, bujnim prašumama i nestvarnim stenovitim formacijama, a zbog njegove izolovanosti priroda je ovde u potpunosti očuvana. Zato je u nacionalnom parku akcenat stavljen ne samo na avanturističke, već i na edukativne ture, koje posetiocima skreću pažnju na važnost očuvanja životne sredine. Zbog svoje jedinstvenosti, Gunung Mulu se našao na Listi svetske baštine UNESCO-a.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X