Top 5 besplatnih atrakcija Šangaja

Top 5 besplatnih atrakcija Šangaja

Top 5 besplatnih atrakcija Šangaja

Iako je Peking prestonica Kine, njen najveći grad, saobraćajni, trgovinski i industrijski centar je zapravo Šangaj.

Perjanica kineskog razvoja i predvodnik u modernizaciji ove komunističke zemlje, Šangaj je postao centar za razvoj biotehnologije, informacionih tehnologija i mikroelektronike, u njemu su smeštena sedišta brojnih stranih kompanija i međunarodnih finansijskih institucija. Ovde se nalazi najviša zgrada u Kini, luksuzni hoteli, vrhunski restorani i moderni tržni centri. Engleska, američka, francuska četvrt i stari kineki deo grada (Hutsen), Šangaju daju poseban šarm, a posetioci mogu da uživaju u poseti muzejima, pozorištima i galerijama. Nažalost, sa rastom standarda stanovnika Šangaja, rastu i cene, u prodavnicama, tržnim centrima i restoranima. Ovde nije lako naći besplatne atrakcije ili sadržaje, ali oni ipak postoje. Ukoliko planirate putovanje u ovaj fascinantni grad, trebalo bi da to imate u vidu, budući da će vam dobro doći svaka ušteda.

Šangajski muzej
Jedan od najboljih kineskih muzeja nalazi se upravo u Šangaju, na Narodnom trgu, a preko 120.000 predmeta i umetničkih radova drevne kineske umetnosti smešteno je na četiri sprata. Među vrednim predmetima od žada, keramike i porcelana, nalaze se i neki od nacionalnog značaja. Izloženi su i izvanredni primeri stare kaligrafije i nameštaja. U okviru muzeja postoji i odlična suvenirnica. Radno vreme muzeja je od 09.00h do 17.00h od utorka do nedelje.

M50
M50 je naziv umetničkog kompleksa u ulici Moganshan Road. Nekadašnja industrijska skladišta i magacini pretvoreni su u centar savremenog umetničkog pokreta, sa brojnim galerijama, studijima, radionicama i kafeima. Tokom šetnje ćete imati priliku da upoznate neafirmisane mlade nade kineske umetnosti i da saznate više o savremenim tokovima u ovoj sferi. M50 je svakodnevno otvoren od 10.00h do 18.00h.

Šangajski parkovi
Iako neki parkovi naplaćuju ulaz (između 5 i 20 juana), u većinu njih možete ući besplatno. Parkovi predstavljaju odlično mesto za upoznavanje sa kineskom kulturom, običajima i svakodnevicom. Kinezi u parkove idu veoma rano ujutru, radi šetnje i vežbanja. Tai Ći je popularna aktivnost među lokalcima svih uzrasta. Ako ponesete set za badminton, veoma lako ćete sklopiti poznanstva, ali pazite se, verovatno ćete izgubiti! Simpatičnu pojavu predstavljaju stariji ljudi koji se u parkovima skupljaju u grupice i pevaju i plešu. Ukoliko primete da ih posmatrate, možda će vas pozvati da im se pridružite.

Xin Tian Di
Ovaj distrikt, koji odlikuje tradicionalna arhitektura shikumen kuća, je pešačka zona, sa brojnim prodavnicama, restoranima i kafeima. Xin Tian Di je poznat kao oblast sa najskupljim nekretninama u Kini, a kvadrat stambenog prostora nekad košta čak više nego u Tokiju. Inače, kuće uglavnom nisu stare, već su početkom 21. veka izgrađene u tradicionalnom stilu po ugledu na stare, koje su tada strušene.

Francuska četvrt
Od polovine 19. do polovine 20. veka, Francuska četvrt je bila centralni rezidencijalni deo Šangaja, u kome su, osim Francuza, živeli i drugi bogati stranci, ali i kineska elita. U ovom kvartu su očuvani evropska arhitektura i urbanizam, i on predstavlja veliku turističku atrakciju grada. Kada je vreme lepo, šetnja kroz Francusku četvrt, sa njenim zelenim ulicama, kafeima i buticima, predstavlja doživljaj za pamćenje.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X