Top evropske destinacije, od najjeftinije do najskuplje

Top evropske destinacije, od najjeftinije do najskuplje

Top evropske destinacije, od najjeftinije do najskuplje

Kada planirate putovanje po Evropi bilo bi korisno da znate gde šta koliko košta, pošto cene značajno variraju od grada do grada.

Da bi priprema putovanja bila uspešna, potrebno je da dobro razmislite o tome šta želite da radite tokom boravka na nekoj destinaciji, da u obzir uzmete svoje uobičajene navike i da izračunate koliki vam je džeparac potreban.

Zahvaljujući sajtu Numbeo.com pripreme putovanja su postale lakše. Na ovom mestu možete pronaći kako cene osnovnih životnih namirnica, tako i cene po kafanama i restoranima, cene taksija i javnog prevoza,ali i najma apartmana. Tu su izlistane i cene razne robe, interneta, struje, vode.

Koristeći ovaj sajt za vas smo izdvojili neke od cena u najposećenijim evropskim turističkim destinacijama i razvrstali ih od najjeftinije do najskuplje.

Prag
Glavni grad Češke je uspeo da se nametne kao nezaobilazna turistička destinacija u Evropi. Uprkos masovnom turizmu i velikom broju turista, on je uspeo da ostane pristupačan, mada su cene u porastu, a zamki za turiste ima u sve većem broju. Ako posećujete Prag pokušajte da izbegnete zamke i kupujte tamo gde kupuje lokalno stanovništvo. Ovaj je grad i dalje najjeftiniji od svih glavnih evropskih destinacija. Cena u jeftinom restoranu je ispod 5 evra, u srednje skupom malo preko 20, dok je krigla piva od pola litre 1,3 evra. Kapućino se može popiti za 1,7 evra, dok će račun za pepsi iznositi jedan evro. Karta za jednu vožnju u gradskom prevozu je 90 centi, a taksi za udaljenost od 5km će vas izaći malo više od 6 evra.

Istanbul
Grad na dva kontinenta je idealna destinacija za turiste koji žele jeftinije putovanje. Toliko je veliki, da postoje značajne razlike i u cenama u samom gradu. Ako želite da prođete jeftinije, idite na azijsku stranu grada. Cene obroka u restoranima su kao i u Pragu – do 5 evra u jeftinijem restoranu i oko 20 evra u srednje skupom. Pivo u kafanama je nešto jeftinije od tri evra, kapućino je malo više od dva, ali vam savetujemo da u Istanbulu radije naručite domaću, tursku kafu, koja je značajno jeftinija, a još je i autentična. Pepsi je ispod evra. Karta za javni prevoz je 70 centi, a taksi za 5km je 4 evra. Smeštaj u jeftinijem hotelu sa tri zvezdice može da se rezerviše i za 20 evra za noć.

Lisabon
Lisabon je najjeftinija prestonica Zapadne Evrope sa cenama koje pariraju onima na Istoku kontinenta. Porto je podjednako dobar izbor za putovanje sa skromnijim budžetom. Obrok u jeftinijem restoranu košta od 7 do 8 evra, srednje skup restoran za dve osobe staje 30 evra. Kafanske cene su veoma povoljne – pivo je evro i po, kapućino 1,3 evra, a pepsi samo malo jeftiniji. Gradski prevoz u Lisabonu je skuplji i karta za jednu vožnju košta 1,5 evra, dok je vožnja taksijem na relaciji dugoj 5km, malo ispod 6 evra. Smeštaj u jeftinijem hotelu sa tri zvezdice je 45 evra.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Berlin
Možda će vas iznenaditi činjenica da je glavni grad najjače evropske ekonomije zapravo veoma jeftin. Berlin još vida rane decenijske podeljenosti na Istočni i Zapadni, a ujedinjenje je uticalo na pad cena i troškova života. U ovom gradu možete jesti u jeftinijem restoranu za 8 evra, u srednje skupom za 20 (40 evra za dvoje), a pivo možete popiti za 3 evra. Kafa je 2,5, sokovi su ispod dva evra. Berlin, međutim, ima veoma skup gradski prevoz. Karta za jednu vožnju je 2,7 evra, ali se može značajno uštedeti kupovinom više karata ili nedeljne karte. Taksi vožnja od 5km košta 14 evra.

Barselona
Iako je jedan od najpopularnijih gradova za turiste u Evropi, Barselona je iznenađujuće pristupačna, sudeći po cenama. Jeftin ručak je ovde 11, a srednje skup 20 evra. Kafanske cene su povoljne; pivo je 2,5, kafa i sokovi su 1,7 evra. Karta za javni prevoz je 2,2 evra, a taksi (5km) će vas koštati oko 8 evra. Smeštaj može biti problem za putnike sa skromnijim budžetom. Jeftiniji hotel sa tri zvezdice je 60 evra.

Rim
Još jedan iznenađujuće jeftin grad za turiste je Rim. Hoteli u ovom gradu su slabijeg kvaliteta nego što to zvezdice pokazuju, pa treba biti obazriv sa izborom hotela. Jeftiniji hotel sa tri zvezdice može se rezervisati već od 30 evra. Restorani su skuplji nego u drugim gradovima. Najjeftiniji nude obroke za petnaestak evra, dok je ručak za dvoje u srednje skupom restoranu 50 evra. Pivo je 4, pepsi 1,7 evra, ali su zato tradicionalni italijanski espreso i kapućino samo jedan evro. Karta za gradski prevoz je 1,5 evra, a taksi za 5km 11 evra.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Minhen
Minhen se pojavljuje na listi jeftinijih glavnih destinacija u Evropi najpre zbog besplatnih znamenitosti. Poseta Engleskom vrtu i Marijenplacu su besplatni, dok je čuveno bavarsko pivo povoljno. Ali zato ćete platiti malo više da ručate i da prespavate. Jeftiniji obroci su oko 12 evra, srednje skupi za dvoje 50 evra. Prevoz je kao i svuda u Nemačkoj dosta skup. Karta za jednu vožnju je 2,7 evra, a taksi za km je 12,5 evra. Smeštaj u jeftinijem hotelu sa tri zvezdice je oko 50 evra.

Pariz
Pariz je osim po Ajfelovom tornju i Luvru, poznat i po velikoj skupoći, posebno kada su u pitanju restorani i kafići. Čaša lokalnog, točenog vina u bašti pariskog bistroa košta 5 evra, ali to je još i jeftino, imajući u vidu da je pivo 6 evra. Ovde se i cene razlikuju od mesta na kome želite da popijete piće. Najjeftinije je za šankom, potom unutar kafane, a najskuplje je u baštici, za stolom na ulici. Kafe i sokovi su 3,5. Karte za prevoz su 1,8 evra, a taksi je oko 12 evra z 5km. Hoteli u Parizu mogu da budu jeftini, ali kao i u Rimu treba biti obazriv, jer broj zvezdica ne odgovara stvarnom stanju. Restorani su takođe povoljni i svi nude meni dana koji može da se nađe i za 13 evra. Piće uz ručak nije obavezno, a konobar će vam uvek uz obrok doneti i čašu vode ako zatražite.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...

3 Komentara

  1. Da li je iko od vas koji ste pisali tekst putovao? Ili je ovo samo prepisan tekst sa nekog stranog portala. Gde vam je istrazivacko novinarstvo. Karta u Barceloni nije 2.1 nego 1.5€ a ako kupite komplet karata na kartici 10 kom je 10€.

    Pošaljite odgovor
  2. I mi koji citamo tekst treba da ucestvujemo najnovijim informacijama kojima raspolazemo. Hvala na trudu i korisnim informacijama.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *

X