Tramp uveo zabranu krstarenja na Kubu

Tramp uveo zabranu krstarenja na Kubu

Tramp uveo zabranu krstarenja na Kubu

Kada su 2014, za vreme Obamine administracije, nakon 50 godina ponovo uspostavljeni diplomatski odnosi između SAD i Kube, a restrikcije za odlazak američkih državljana na Kubu značajno ublažene, turizam na ovom karipskom ostrvu doživeo je procvat.

Počeli su da niču novi luksuzni hoteli, a zemlja je krenula da investira u turističku infrastrukturu.

Nažalost, predsednik Tramp je uveo novu zabranu putovanja na Kubu za američke državljane, koja je na snagu stupila 05. juna, a koja se odnosi na grupne ture, krstarenja, letove privatnim avionima i dolazak na ostrvo privatnim jahtama.

U zvaničnom saopštenju Trampove administracije navodi se da Kuba nastavlja da igra destabilizujuću ulogu na Zapadnoj hemisferi, obezbeđujući regionalno uporište komunizmu i pružajući podršku američkim neprijateljima u zemljama kao što su Venecuela i Nikaragva, podstičući nestabilnost, narušavajući vladavinu prava i ugrožavajući demokratske procese. Zato je Administracija donela stratešku odluku da povuče ublažavanje sankcija i ostalih restrikcija usmerenih na kubanski režim. Ova odluka će pomoći da američki dolari ostanu van domašaja kubanske vojske, tajnih i bezbednosnih službi.“

Nova odluka teško je pogodila cruising kompanije, koje su objavile da ona utiče na itinerere preko 800.000 putnika, kako za rezervisana putovanja, tako i ona koja su u toku. Zatečene, mnoge kompanije su juče morale po hitnom postupku da uvode izmene, budući da je primena zabrane već počela. Nijedan kruzer nije pristao u kubanske luke, već su preusmereni na druge destinacije, pa je tako Carnival svojim brodovima izdao uputstvo za promenu kursa – ka meksičkom Kozumelu.

Očekuje se da će sve cruising kompanije u najkraćem roku kontaktirati svoje putnike sa predlozima zamenskih krstarenja, ali koliki udarac će ovo predstavljati za kubanski turizam, videće se u narednom periodu.

Pročitajte još i zašto je 2019. idealna za posetu Kubi, zašto se ova zemlja našla među destinacijama sa najjeftinijim luksuznim smeštajem, ali i inspirativni putopis o Havani.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X