U Jadranu otkriven prvi koralni greben

U Jadranu otkriven prvi koralni greben

U Jadranu otkriven prvi koralni greben

Pomorski biolozi su u Italiji, pored obale Pulje, otkrili prvu koloniju korala u Jadranskom moru.

Podvodni koralni ekosistem se nalazi na dubini od 30 do 40 metara i prostire se u dužini od oko dva i po kilometra, a procene su da bi mogao da naraste i do 10 kilometara.

Ovakvi mezofotski korali obično nastanjuju topla tropska i suptropska mora i njihovo prisustvo u Jadranu je neobično. U prošlosti su korali živeli u Jadranu kao i u celom Meditaranskom moru, ali su danas oni prava retkost. U Jadranskom moru se i danas mogu pronaći ostaci nekih prastarih korala koji su još uvek vidljivi. Jedan mali takav greben se nalazi pored obala ostrva Mljet u Hrvatskoj.

Italijanski koralni greben koji je nedavno otkriven se nalazi nedaleko od grada Monopoli u pokrajini Pulja. U pitanju je veoma redak mezofotni koral, koji uspeva jedino na većim dubinama gde nema dovoljno svetslosti. Veoma je osetljiv.

Lokalne vlasti su odmah po pronalasku grebena predložile da se proglasi zaštićeno marinsko područje, a turistička organizacija Monopolija se nada da će ovo otkriće podstaći razvoj turizma i u njihov kraj dovesti ronioce ali i naučnike koji će nastaviti sa istraživanjem ovog otkrića.

Prvi rezultati su pokazali da su korali u odličnom stanju. Pošto se radi o mezofotnim koralima, koji žive na većim dubinama gde nema puno svetlosti, oni nisu toliko šareni kao korali na koje smo svi navikli, a koji se mogu naći u tropskim krajevima. Italijanski korali su poznati kao „kameni korali“.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *

X