U Londonu ulični umetnici primaju keš i kartice

U Londonu ulični umetnici primaju keš i kartice

U Londonu ulični umetnici primaju keš i kartice

Ljudi se za plaćanje sve više oslanjaju na svoje kartice i često u džepovima nemaju baš mnogo sitnine. Zato grad London uvodi novi način da podrži svoje ulične umetnike i zabavljače i omogući prolaznicima da ih nagrade novcem, ali putem svojih platnih kartica.

Naime, projekat Busk in London je inicijativa kancelarije gradonačelnika Sadika Kana u saradnji sa tehnološkom kompanijom Izettle, koja je kreirala novu sistem za plaćanje uličnim umetnicima, takozvanim baskerima. Prenosni uređaji, koji su podešeni da sa beskontaktnih platnih kartica skidaju tačno određenu sumu novca, podeljeni su probno manjem broju baskera, a očekuje se da će u narednim mesecima biti dostupni svim gradskim uličnim umetnicima i zabavljačima.

Gradonačelnik Londona ovim povodom je izjavio: „London je jedna od prestonica svetske muzike, koja je proizvela mnoga važna muzička imena današnjice kao što su Adele, Stormzy, XX i Dua Lipa. Kako bi održao ovaj status, London mora da podrži i svoje buduće zvezde. Ulica pomaže mladim umetnicima da svoj talenat i svoju umetnost predstave velikom broju ljudi. Sada će više lokalaca i turista moći da pruži svoju podršku briljantnim londonskim uličnim izvođačima i umetnicima.“

Zbog svoje praktičnosti, ova tehnologija bi uskoro mogla da postane dostupna i humanitarnim i nevladinim organizacijama.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *

error: Content is protected !!