U Švedskoj raste broj kritičara letenja avionom

U Švedskoj raste broj kritičara letenja avionom

Direktor jedne od vodećih skandinavskih aviokompanija upravo je okrivio pokret kritičara letenja avionom za pad broja avio putnika u Švedskoj, u kojoj briga zbog posledica klimatskih promena inspiriše mnoge da se odreknu letenja.

Rickard Gustafson, direktor SAS-a, za norveške novine Dagens Næringsliv izjavio je da je „ubeđen“ da ovaj pokret stoji iza pada broja avio putnika u Švedskoj, za čak 5% u prvom kvartalu tekuće godine.

Poređenja radi, u istom periodu Evropa beleži globalni rast broja avio putnika od 4,4%. Slabljene švedske krune navedeno je kao drugi, manje bitan razlog pada broja putnika u Švedskoj.

Pokret flygskam (na engleskom flight shame) brzo se proširio na društvenim mrežama i dobio podršku mnogih javnih ličnosti koje su se zavetovale da više neće leteti avionom. Među njima su političari, sportisti, muzičari, ali i poznata tinejdžerska aktivistkinja koja se bavi temom klimatskih promena, Greta Thunberg. Da bi prisustvovala Svetskom ekonomskom forumu u Davosu koji je održan u januaru, Greta je putovala vozom 32 sata, a zatim je prisutne kritikova jer su na Forum došli svojim privatnim avionima.

Sa druge strane, Švedska je zemlja čije su emisije štetnih gasova od avio industrije čak pet puta veće od globalnog proseka, i možda je pravo vreme da Šveđani pređu na održivije oblike prevoza. Tako lokalna železnica, SJ, navodi da se broj putnika na pojednim rutama povećao i za 100%.

Avio industrija trenutno proizvodi 3% globalnih emisija ugljen-dioksida, ali prema podacima Organizacije međunarodnog civilnog vazduhoplovstva (ICAO), njen karbonski otisak se može povećati i za 700% u naredne tri decenije.

Pročitajte još i da li voz može da bude konkurencija avionu, koje to aviokompanije lete čitav vek, a možda će vas zanimati da saznate više i o tabu temi – diskriminaciji žena u avio industriji.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X