Uber odneo pobedu u Londonu, ali…

Uber odneo pobedu u Londonu, ali…

Uber odneo pobedu u Londonu, ali…

Sud u Londonu je dozvolio Uber-u da nastavi poslovanje u prestonici Ujedinjenog Kraljevstva, nakon što je kompanija priložila dokaze da je promenila svoju agresivnu poslovnu taktiku i uvela odgovornije koprorativne prakse.

Ipak, u odluci suda stoji da licenca neće biti izdata na pet godina, koliko je Uber originalno tražio, već na samo 15 meseci. U objašnjenju se navodi da će na ovaj način kompanija ostati pod budnim okom javnosti i da će probni period od 15 meseci institucijama dati mogućnost da prate da li Uber zaista posluje u skladu sa zakonom.

Inače, Uber-u je dozvola za rad u Londonu ukinuta u septembru, zbog dokaza da je lažirao lekarske izveštaje svojih vozača, njihove biografije, ali i da nije prijavljivao ozbiljne prestupe. Iz kompanije su izjavili da su veoma zadovoljni odlukom i da će nastaviti da sarađuju sa relevantnim institucijama kako bi unapredili svoje poslovanje u Londonu.

I gradonačelnik Londona, Sadik Kan, ovim povodom je dao izjavu za medije. On je naglasio da je Uber, nakon pet godina sumnjivog poslovanja i lošeg odnosa sa gradskim vlastima, prihvatio odgovornost za svoje postupke i da je trenutno pod budnim okom gradskog saobraćajnog preduzeća Transport for London, kako bi se uverili da sprovodi sve obećane mere.

„Uber je nekada mislio da može da se širi po celom svetu i da zanemaruje lokalne zakone i pravila, ali mu je London pokazao da greši.“ Sada će možda i drugi gradovi pratiti primer prestonice Ujedinjenog Kraljevstva i regulisati poslovanje kontroverzne kompanije iz San Franciska. Poslovni model koji pruža alternativu tradicionalnim taksijima, tako što spaja ljude kojima je potreban prevoz sa vozačima privatnih automobila veoma brzo je postao veoma popularan širom sveta, ali od samog početka je izazivao negativne reakcije profesionalnih taksista, koji su ukazivali na to da Uber ne igra po pravilima.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X