Upoznajte Stokholm na biciklu

Upoznajte Stokholm na biciklu

Upoznajte Stokholm na biciklu

Stokholm je kao stvoren za aktivni letnji odmor – jednu trećinu zauizma grad, drugu trećinu zelenilo, dok poslednju trećinu čini voda.

Ipak, prestonica Švedske nikada nije bila poznata kao biciklistička destinacija, taj epitet pripisivan je drugim skandinavskim gradovima kao što su Kopenhagen, Malme i Helsinki. Poslednjih godina situacija se menja, što je sjajno za planetu, lokalno stnovništvo, ali i strane posetioce, budući da 10 minuta vožnje taksijem košta oko 35 eura.

Za pet godina, grad je investirao 100 miliona eura u biciklističku infrastrukturu, popravku starih i izgradnju novih staza i parkinga za bicikle. Lokalna vlast takođe subvencioniše kupovinu električnih bicikala (do 1.000 eura po osobi), kao ekološku alternativu taksijima, i podaci kažu da je prodaja već skočila za 50%.

Ulaganje je prošireno i na gradski program City Bikes, čiji broj stanica se udvostručio (na 300), a broj bicikala u ponudi čak učetvorostručio (sada ih ima 5.000). Bicikli su hibridi, što znači da postoji opcija da se za duže vožnje prikači električna baterija. Dostupni su 24 časa dnevno, svakog dana i mogu se koristiti 12 sati (prethodno ograničenje je bilo dva sata).

Ljubitelji biciklističkih vožnji treba da znaju da sunce ovde zalazi tek oko 22.00h, pa će imati sasvim dovoljno vremena za obilazak brojnih atrakcija jedne od najlepših evropskih prestonica.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Vožnju možete početi u luci, u kojoj ćete videti značajna zdanja kao što su Švedska kraljevska opera i Kraljevska palata iz 17. veka. Nastavite biciklističkom stazom na Strandvägen-u, promenadi u prestižnom distriktu Östermalm, u kome se često mogu videti pripadnici kraljevske porodice na porodičnom ručku ili u šopingu. Zatim skrenite desno na ostrvo Djurgården, nekadašnje kraljevsko lovište. Tokom vožnje po ostrvu uživaćete u savršenom pogledu na grad i arhipelag. Ukoliko istražujete unutrašnjost Djurgården-a, samo pratite znakove cykelväg (biciklistička staza), ako niste sigurni kuda treba da idete. Na ostrvu se nalazi i interaktivni ABBA The Museum, posvećen čuvenoj grupi. Ljubitelji istorije sigurno će želeti da posete muzej Vasa, najposećeniji muzej u Skandinaviji. Ime je dobio po ratnom brodu Vasa, koji je potonuo samo nekoliko minuta nakon porinuća 1628. godine. Više od tri veka je ležao na dnu stoklohmske luke. Nakon što je izvučen i restauriran, postao je jedna od najvećih gradskih atrakcija.

Sledeća stanica je Gamla Stan (Stari grad), čiji delovi potiču iz 13. veka. Većina prodavnica ovde prodaje precenjene turističke suvenire, ali ako svojoj porodici i prijateljima želite da kupite nešto stvarno autentično i lepo, posetite neku od brojnih radnjica koje u ponudi imaju popularne domaće bombone od sladića, ali i sa drugim biljnim ukusima. Nemojte se biciklom zavlačiti u uske srednjovekovne vijugave ulice, u kojima tokom sezone može biti velika gužva, već se držite biciklističke staze.

Preko mosta Katarinavägen pređite u Södermalm, hipsterski deo grada, koji često porede sa Bruklinom. Ovde možete da se odmorite u nekom od trendi kafea, kupite odeću, obuću, kućni dekor i ostale proizvode domaćih dizajnera, a uživaćete u muzici lokalnih DJ zvezda. Ukoliko je vreme vaše posete u popodnevnim časovim, pravi je trenutak za fiku, švedsku pauzu za kafu i pecivo. U Södermalm-u se najbolji kanelbullar (rolnica sa cimetom) može naći u pekari Robin Delselius Bageri, u kojoj služe i odličnu kafu. Södermalm možete posetiti i u večernjim satima, nakon dugog dana vožnje bicikla, kada vredi posetiti lokalnu atrakciju Tjoget, mesto koje dele berbernica, vinski bar i Linje Tio – restoran koji se redovno nalazi na listama najboljih restorana na svetu.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X