Upozorenje: Alkohol je u Emiratima strogo zabranjen

Upozorenje: Alkohol je u Emiratima strogo zabranjen

Upozorenje: Alkohol je u Emiratima strogo zabranjen

Neznanje nije izgovor, ovo je stara izreka koja odlično opisuje slučaj britanske državljanke, doktorke Eli Holman, čija se poseta Dubaiju već na aerodromu pretvorila u košmar.

Ona je nedavno u Dubaiju privedena i optužena za narušavanje privatnosti državnog službenika i konzumiranje alkohola, koji je dobila besplatno uz obrok na letu Emirates Airlines-a, nacionalne aviokompanije Ujedinjenih Arapskih Emirata. Doktorka Holman je u zatvoru provela tri dana sa četvorogodišnjom ćerkom, a ovo iskustvo je kasnije opisala kao pakao, koji je ostavio teške posledice na obe, ali posebno na devojčicu. Tokom tri dana, gotovo da nisu jele, a dr Holman je u pritvoru bila prinuđena da čisti toalete, u pratnji ćerke. Ona je navela da je njena porodica potrošila celu životnu ušteđevinu na organizovanje pravne pomoći, kao i da su njen ugled i prefesionalna reputacija ovim činom uništeni.

Nakon ovog nemilog događaja koji je odjeknuo u međunarodnoj javnosti, britanska vlada je svoje državljane upozorila da je konzumiranje alkohola u potpunosti zabranjeno za strane posetioce, kako u Emiratima, tako i na letovima ka ovoj zemlji. Mnogi mediji su ovim povodom kontaktirali kompanju Emirates, kako bi se raspitali o pravilima za posluživanje alkohola na letovima. Nacionalni prevoznik Ujedinjenih Arapskih Emirata je potvrdio da se na letovima služi alkohol i da ograničenja nema, sve dok osoblje ne proceni da je putnik vidno pijan i da bi mogao da napravi incident u kabini. Ukratko, alkohol je putnicima dostupan, iako na ovaj način putnici direktno krše zakone zemlje u koju putuju, zbog čega mogu da snose ozbiljne posledice, često potpuno nesvesni rizika.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Emirates Airlines je svojoj putnici Eli Holman ponudio čašu vina, svesno je ugrožavajući. Zbog incidenta koji oslikava opasnu sivu zonu u pravnom sistemu Emirata, ova država je suočena sa brojnim kritikama. Međunarodna organizacija „Detained in Dubai“, koja u ovoj zemlji pomaže i pruža pravnu pomoć ljudima u sličnoj situaciji kao Eli Holman, navodi da trenutno postoje dva velika rizika za putnike.

Prvi je jasan. Konzumacija čak i najmanjih količina alkohola je ilegalna u Emiratima. Tužbe se protiv stranaca često podnose, jer ih je veoma lako dokazati.

Ali tu je i rizik od pokušaja iznude. Neko vas može tužiti samo sa svrhom pokušaja iznude novca u zamenu za povlačenje tužbe. Tužilac nema obavezu da dokazuje krivicu optuženog, njegova reč je dovoljan dokaz. Zbog ovoga su lažne optužbe radi iznude postale česta pojava i uzrok mnogim skandaloznim pritvaranjima stranaca. U slučaju dr Holman, aerodromski službenik je navodno tražio desetine hiljada funti da bi odustao od slučaja.

Pravni eksperti upozoravaju da ovaj problem, iako pogađa mali broj turista, može biti veoma ozbiljan i zato je od velike važnosti da Ujedinjeni Arapski Emirati što pre ili reformišu svoje zakone, ili da aviokompanije ažuriraju svoju politiku, kako bi osigurale bezbednost putnika. Putnicima se savetuje da situaciju shvate veoma ozbiljno i da se tokom boravka u Emiratima, kao i na letovima ka ovoj zemlji, suzdržavaju od konzumiranja alkohola.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *

X