Iako opasan, vulkanski turizam sve popularniji

Iako opasan, vulkanski turizam sve popularniji

Iako opasan, vulkanski turizam sve popularniji

Ranije ove godine, bomba lave probila je krov turističkog brodića na Havajima povredivši 23 osobe.

Prošle godine je dečak, star 11 godina, poginuo u Italiji kada je upao u vulkanski krater, a potom su na isti način stradali i njegovi roditelji kad su pokušali da ga spasu. Ove dve strašne priče pokazatelj su da ljudi sve više rizikuju kako bi se približili aktivnim vulkanima, što u nekim slučajevima dovodi do kobnih posledica, piše Travel&Leisure.

„Vulkani su jedna od prirodnih sila koje su u potpunosti van ljudske moći i kontrole. U slučaju erupcije ne možemo ništa uraditi osim da se sklonimo što dalje“, smatra Ejmi Donovan, geograf sa Univerziteta u Kembridžu i autor teksta o vulkanskom turizmu.

Njen tekst, koji je nedavno objavilo Kraljevsko geografsko društvo, upozorava na opasnost od rastuće popularnosti vulkanskog turizma. Horde vulkanofila se utrkuju po svetu kako bi se što više približili veoma moćnim vulkanskim erupcijama. Turisti ne razumeju eksplozivnu prirodu vulkanskih erupcija i na taj način dovode u pitanje ne samo svoje živote, već i živote i resurse raznih službi spasavanja.

Naveden je primer Islanda, gde je zabeležen rast broja turista u vreme velikih vulkanskih erupcija. Problem je toliko veliki da lokalne vlasti ozbiljno razmišljaju o tome da li bi trebalo prestati sa obaveštavanjem javnosti o početku erupcija, jer je sve više turista koji žele da izbliza vide sam izlazak užarene lave.

Nema bezbednog načina da se poseti vulkan. Unajmljivanje lokalnih „vodiča“ koji će turiste skrivenim stazama po mraku provesti do proglašenih restriktivnih zona nije dobra ideja. Potrebno je pratiti uputstva lokalnih geoloških društava i kriznih štabova. Ovlašćeni turoperator vas nikada neće odvesti na mesto koje može biti opasno.

Ideja da se nadvijete nad potoke užarene lave i sumpornih gasova se možda čini kao nešto što se doživi samo jednom u životu, a može se bizarno pretvoriti u bukvalno značenje, odnosno može proizvesti smrt. Prilikom vulkanskih erupcija uslovi se menjaju nezamislivom brzinom. Sve se može preokrenuti u samo deliću sekunde.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X