Uuups! Ne brukajte se u inostranstvu!

Uuups! Ne brukajte se u inostranstvu!

Uuups! Ne brukajte se u inostranstvu!

Neki lokalni običaji u stranoj zemlji mogu vas i začuditi, ali ako uložite malo truda u savladavanje lokalne etikecije, važnih fraza, i saznate šta nikako ne smete da radite ili kažete, ne samo da ćete se spasiti brukanja, već možete uštedeti novac i steći simpatije lokalaca. Evo nekoliko zanimljivih primera:

Pogrešan gest

Ukoliko vas konobar u Riju pita da li ste uživali u šnicli, a vi mu pokažete krug oformljen od kažiprsta i palca sa namerom da kažete da je jelo bilo sjajno, smrtno ćete ga uvrediti. U Britaniji nikada ne pokazujte znak za mir (kažiprst i srednji prst podignuti u V), jer je to veoma nepristojno i ekvivalent je pokazivanju srednjeg prsta kod nas.

Dodirivanje

Iako se u nekim evropskim zemljama ljudi relativno često dodiruju, na severu Starog kontinenta, u SAD-u, većini zemalja Azije i Afrike, to se ne smatra poželjnim vidom komunikacije. Dok se u Italiji ili Francuskoj održavanje kontakta očima i dodirivanje druge osobe tokom razgovora smatra učtivijim nego da držite ruke u džepovima i blenete u prazno, u Nigeriji se to, na primer, može smatrati čak i pretnjom. U većini zemalja Azije i Afrike treba biti oprezan i sa javnim pokazivanjem nežnosti.

Etikecija za stolom

Laktovi na stolu? Čistite tanjir do poslednje mrvice kao što vas je mama naučila? Pazite da tokom obroka ne mljackate? Pravila ponašanja za stolom variraju od kulture do kulture i ponekad vam uopšte neće imati smisla. Na Bliskom istoku, u Indiji i delovima Afrike, ne samo da nije dovoljno da ne držite laktove na stolu, ne bi trebalo da bilo šta dodirujete svojom levom rukom (koja se smatra prljavom). U Francuskoj, parčiće hleba stavljate pored tanjira, nikako na njega. U Japanu je poželjno da srčete supu. U Kini se očekuje da pirinač jedete štapićima, ali je u Tajlandu to nekulturno (koristi se kašika). U Brazilu i Čileu apsolutno ništa se ne jede rukama. U mnogim zemljama je nepristojno započinjati jelo pre domaćina, ili starijih osoba za stolom.

Zdravica

Kada vam Rus ponudi čašicu vodke, jedini ispravan način je da je prihvatite, i naravno, popijete naiskap. Slično je u Japanu, gde se sake nikada ne odbija, ali je olakšavajuća okolnost to što ga možete pijuckati polako. U Švajcarskoj je greška krenuti sa pijenjem pre zdravice. Dobra ideja je da uvek gledate šta domaćin radi: kojom rukom i na koji način prihvata čašu, kome puni čašu i kako pije. Takođe, imajte na umu da je u nekim zemljama, kao što su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, konzimiranje alkohola zabranjeno.

Napojnice

U SAD-u se smatra poštenim da kao napojnicu u baru ili restoranu ostavite minimum 15% vrednosti računa, osim u slučaju da ste zaista nezadovoljni uslugom. Ali u Japanu, Australiji i u Brazilu konobarima ne treba ostavljati bakšiš. Sa 5 do 10% možete častiti konobare u Italiji, Francuskoj ili Nemačkoj. U Egiptu, Rusiji, Južnoj Africi i Hong Kongu (ali ne i drugde u Kini) poželjno je ostaviti 10 do 15%.

Govor tela

Ruke očigledno u mnogim kulturama predstavljaju važno oruđe komunikacije. U Švajcarskoj je zato veoma nepristojno držati ih u džepovima, a u Turskoj je normalno da se prijatelji istog pola šetaju držeći se za ruke. Što se nogu tiče, u Peruu ih nikako nemojte prekrstiti kod stopala, a u Arabiji u kolenima. U Istočnoj Aziji se izuvajte pre ulaska u kuće i hramove, ali u arapskom svetu ne pokazujte svoja stopala (naročito dolji deo) u javnosti, jer je to izuzetno nepristojno.

Odevanje

Obavezno se raspitajte kakva su pravila oblačenja na destinaciji koju posećujete, da li su pojedini delovi tela tamo tabu i da li moraju biti pokriveni. Ovo naročito važi za dame. Nekada je potpuno u redu biti „ležerno“ obučen na ulici, dok se u verskim objektima očekuje konzervativnija odeća.

Ne pominjite ratove

Izuzetno je mudro da kada se nalazite u inostranstvu, naročito u trusnim područjima ili u zemljama o kojima znate malo, izbegavate da se dotičete ratova, religije, istorijskih skandala, vladajućih porodica i sličnih škakljivih tema. Naravno, ukoliko na destinaciji steknete dobre prijatelje, možete se obazrivo raspitati o lokalnim prilikama, u suprotnom, sa strancima i poznanicima je najbolje izbegavati ovakve razgovore.

Magične reči

Pomenuli smo ranije, i reći ćemo ponovo: učenje osnovnih fraza na lokalnom jeziku, kao što su: „Dobar dan“, „Zdravo“, „Do Viđenja“, „Molim Vas“, „Hvala“, „Izvinite“, „Da li govorite engleski“, itd., učiniće mnogo da vas lokalno stanovništvo tretira sa simpatijama i poštovanjem. Dakle, uložite nekoliko minuta u proširivanje svog vokabulara na stranom jeziku, i uživajte u plodovima svog truda tokom celog putovanja.

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *

X