Uvrnuta i slatka atrakcija Tokija – životinjski kafei

Uvrnuta i slatka atrakcija Tokija – životinjski kafei

Kawaii je japanska reč koja bi se na srpski najbliže mogla prevesti kao „slatko“ ili „veoma simpatično“.

Iako će većina posetilaca ove zemlje doživeti neku vrstu kulturološkog šoka, u Japanu postoje i stvari koje mogu samo da vam izmame osmeh, a jedan od takvih fenomena je popularnost kafea u kojima se gostima pruža prilika da intereaguju sa životinjama.

Sve je počelo pre više godina, kada su se otvorili prvi kafei sa zekama i macama, ali od tada su svoje kafee dobile i koze, zatim papagaji, psi, lisice, razni mali glodari, ribice, ali i najslađi od svih – ježevi u kafeu Harry (na dve lokacije u gradu).

Ako znate bar nešto o prenaseljenoj i užurbanoj prestonici Japana, odmah će vam biti jasno zašto su ovakva mesta popularna. U Tokiju, u kome je kvadratni metar stambenog prostora među nasjkupljim u svetu, ljude žive u malim stanovima i mnogi sebi ne mogu priuštiti kućnog ljubimca. Zato svoju želju da zagrle, pomaze, nahrane životinju i popričaju sa njom, ispunjavaju u životinjskim kafeima, uz piće ili hranu. Ovi kafei postali su gradske oaze smirenosti i opuštenosti.

Naravno, u Japanu stvari obično savršeno funkcionišu, pa je to slučaj i sa životinjskim kafeima, u kojima gosti moraju da se pridržavaju pravila, osmišljenih tako da osiguraju sigurnost i dobro raspoloženje, kako gostiju, tako i životinja. U zavisnosti od vrste životinja i njihovog temperamenta, u nekima od njih je sasvim normalno da se ljubimci drže u rukama, dok je u drugima to striktno zabranjeno. Pre i posle posete gostima se dezinfikuju ruke, a takođe ćete najverovatnije morati da obujete i posebne papuče. Životinje koje spavaju ili jedu, ne smeju se dirati, a tokom fotografisanja zabranjeno je korišćenje blica. Radi zaštite svojih štićenika, većina kafea ne dozvoljava ulaz maloj deci, iz straha da bi u igri mogla da ih povrede.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X