Venecija objavila cene turističke takse

Venecija objavila cene turističke takse

Venecija objavila cene turističke takse

Gradonačelnik Venecije predložio je 01. maj kao datum početka naplate takse za jednodnevne turističke posete.

Prema njegovom predlogu, do kraja 2019. godine visina takse bi bila fiksna – tri evra, a od 2020. bi osnovna taksa iznosila šest evra, tokom velikih gužvi osam evra, a na vrhuncu sezone 10 evra. Kazne za neplaćanje takse iznosile bi između 100 i 450 evra.

Gradonačelnik je već dobio dozvolu od države za uvođenje takse, ali predlog mora da odobri i Gradsko veće 26. februara, kako bi ona zvanično mogla da se naplaćuje. On je taksu okarakterisao kao prekratnicu u odnosu grada prema turizmu, jer će novac obezbediti normalno funkcionisanje gradske infrastrukture i sistema za upravljanje otpadom, koji su prenapregnuti do pucanja. Svrha uvođenja takse je zaštita grada i njegovih stanovnika.

Prema predlogu, do 2022. će biti uveden i sistem za rezervisanje termina za posetu Veneciji, što će gradu pomoći da se pripremi za gužve, ali i da odredi visinu takse za određene periode. Gradonačelnik je objasnio da nikom neće biti zabranjen ulazak u grad, čak i ako nema rezeraciju, ali će procedura za te posetioce biti nešto komplikovanija.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X