Venice Simplon Orient Express – zlatno doba železnice

Venice Simplon Orient Express – zlatno doba železnice

Venice Simplon Orient Express – zlatno doba železnice

Venice Simplon Orient Express je luksuzni voz bez premca.

Ako ste ljubitelj vremena u kome su se dame i gospoda oblačili formalno za večeru, a putovanje je još uvek bilo ekstravagantno iskustvo rezervisano samo za odabrane, onda ćete uživati u oživljavanju zlatnog doba železnice u ovom jedinstvenom vozu.

Venice Simplon Orient Express nije originalni Orient Express (to ime je u vlasništvu francuske nacionalne železnice SNFC). Ali putovanja ovim vozom pružaju isti užitak, glamurozno okruženje i uzbuđenje koje su osećali putnici prilikom luksuznih predratnih vožnji železnicom.

U ponudi je više ruta, sa različitim trajanjem putovanja. Putnici mogu da odaberu vožnju iz Londona ili Pariza do Venecije (nekada preko Beča), iz Venecije do Praga, Venecije do Pariza ili Londona, iz Praga ili Budimpešte do Londona, iz Londona ili Pariza do Berlina ili iz Inzbruka do Londona. Avanture obično uključuju jedno ili dva noćenja u vozu.

U ponudi su i „klasična Orient Express putovanja“ od Pariza do Istanbula, ili epska desetodnevna vožnja (sa šest noćenja u vozu) iz Pariza do Istanbula, a zatim do Venecije. Svrha ovih putovanja naravno nije stizanje iz tačke A do tačke B, već uživanje u putovanju i veličanstvenim predelima kroz koje voz prolazi. Dolomiti, Alpi, dolina Rajne (ruta ka Berlinu), samo su neki od evropskih dragulja prirode, sa kojima će putnici imati priliku da se upoznaju.

Koju god rutu da odaberete, luksuz je zagarantovan od trenutka kada kročite u voz. Usluga i sadržaji su na veoma visokom nivou, a pažnja se posvećuje svakom detalju, što je bila glavna karakteristika zlatnog doba železnice. U privatnom kupeu goste tokom celog putovanja uslužuje stjuard, a od prošle godine voz je opremljen i klima-uređajima. Luksuzni apartmani uređeni u art-deko stilu opremljeni su tuševima i toaletom. Stjuard gostima donosi doručak ili popodnevni čaj u kupe, ali je tu i da odgovori na pitanja u vezi sa destinacijama i personalizuje putno iskustvo koliko god je u njegovoj moći.

Elegancija je obavezna u vozu i očekuje se da gosti poštuju pravila oblačenja, posebno tokom večere. Koktel pre večere omogućava gostima da se upoznaju i neobavezno ćaskaju pre odlaska u neki od tri art-deko restoranska vagona u kojima se poslužuju vrhunska jela najboljih francuskih šefova.

Inače, svaki vagon je jedinstven, sa sopstvenom fascinantnom pričom o kojoj se putnici mogu informisati u vozu. Vagon 3309 je, na primer, izgrađen u Belgiji i bio je deo voza koji je 1929. bio zaglavljen u Turskoj, inspirišići Agatu Kristi da napiše svoj čuveni roman „Ubistvo u Orijent ekspresu“. Vagon 3452 je bio deo voza kojim je rumunski kralj Karol II pobegao iz zemlje sa svojom ljubavnicom Magdom 1940, dok je vagon 3544 tokom Drugog svetskog rata korišćen kao bordel u Limožu.

Prelepa priroda, izuzetan dizajn, osećaj za detalje, luksuz i glamur čine putovanje Venice Simplon Orient Express-om nezaboravnim iskustvom.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X