Vodič za Amalfi obalu, III deo

Vodič za Amalfi obalu, III deo

Vodič za Amalfi obalu, III deo

Impresivne prirodne lepote obale Amalfi privlače ljude u ovu regiju stotinama godina. Dramatičan šarm i idilične vremenske prilike mamili su još drevno rimsko plemstvo da upravo ovde izgradi svoje vile, trend koji tokom toliko vremena koje je prošlo, nikada nije izbledeo. Danas su planinske i morske litice prošarane preslatkim pastelnim kućama i raskošnim vilama, koje su učinile ovu obalu jedinstvenom i jednom od najlepših destinacija na svetu. Kulturna baština ovog regiona – crkve, vrtovi, vinogradi, gradići, podeljena je u 13 različitih opština, a od 1997. godine nalazi se i na UNESCO listi svetske kulturne baštine. Pozitano, Amalfi i Ravelo su najpoznatija mesta na obali i vrhunske destinacije koje privlače hiljade posetilaca svake godine…

Amalfi

amalfi-1Od svih primorskih mesta južno od Sorenta, gradić Amalfi je najposećeniji od strane turista. Delom i zbog toga što je u pitanju mesto gde pristižu gotovo svi autobusi, brodići i feriji koji prevoze turiste između ostrva i gradova. Gužve mogu biti velike, ali svakako posetite Duomo di Amalfi, gradsku katedralu iz 9. veka koja je neprocenjivo blago južne Italije zbog spoja različitih arhitektonskih stilova i materijala. Građevina se oslanja na arapsko-normanski romantizam, vizantijski i rokoko stil, a posebno su upečatljiva masivna bronzana vrata izlivena u Carigradu. Kada je reč o lepoti, jedna od najlepših planinarskih staza u Italiji je smeštena u brdima iznad Amalfi obale. Staza bogova, kako se naziva, omogućava pet sati pešačenja, a krivuda visoko iznad obale prolazeći kroz živopisna italijanska sela. Ovde ćete naći doline sa zemljoradnicima i stočarima koji prodaju svoje domaće proizvode i uživati u predivnom pogledu na more. Obavezno ponesite udobnu obuću i pripremite se za kišu ukoliko ovu regiju posećujete u kasnu jesen ili tokom zimskih meseci.

Gde odsesti

amalfi-hotel-1Grand Hotel Convento di Amalfi je preuređen manastir iz 13. veka, smešten visoko na liticama poput bele palate. Udaljen je 5 minuta hoda od Amalfija, a gosti mogu uživati u sjajnom, ukusnom doručku, u dva prvoklasna restorana, bazenu, teretani i spa centru. Gostima koji dolaze kolima u Amalfi značiće što hotel ima sopstveni parking. amalfi-hotel-2Hotel Santa Caterina, iako neznatno udaljen od centra Amalfija, pruža odlično utočište od napornih letnjih gužvi. Sa hotelskog bazena i ležaljki gosti mogu uživati u pogledu na obližnji gradić. Soba i apartmana, koje su uglavnom sa malim terasama i pogledom na more, ima malo, što ovaj hotel čini izolovanim i veoma intimnim. Tu su i dva restorana koja nude odličnu, svežu ribu kao i lokalne specijalitete, odlične paste i pizze.

Gastronomija

Restoran Kyushu nudi posetiocima predah od tipične italijanske kuhinje. Šef restorana je kreirao meni sa jelima u kojima se koriste lokalni mediteranski sastojci kako bi se napravila moderna japanska jela. Restoran je deo NH Collection Grand Hotel Convento di Amalfi, otvoren je svakog dana isključivo za večere, a rezervacije se mogu napraviti dosta vremena unapred. amalfi-foodUkoliko pitate meštane, oni će vam reći da obavezno jedete u Trattoria da Gemma i njihova preporuka je stvarno na mestu. Ovde možete provesti celo popodne gledajući ukusan meni, uživajući u jelima od domaćih, lokalnih sastojaka, a ako se ovde zateknete ne propustite odličan karpaćo od tunjevine, pečeni italijanski polutvrdi sir provolone i domaću Đenoveze pakeri testeninu. Tratorija nije preskupa i nije teško doći do slobodnog stola za ručak. Za večeru je, ipak, preporučljivo napraviti rezervaciju. Dok obilazite Amalfi, obavezno se potrudite i da probate neke od domaćih kolača. Kada posetite katedralu, napravite pauzu u poslastičarnici Pansa i sedite napolju na Trgu Duomo. Takođe, isprobajte i poslastičarnicu Leone, još jedno dobro mesto, gde se kolači prave na licu mesta, lokalni limonćelo se služi hladan, a bariste prave odličnu kafu.

Nastaviće se…

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X