Vodič za kratku posetu Bolonji

Vodič za kratku posetu Bolonji

Vodič za kratku posetu Bolonji

Prestonica pokrajine Emilije-Romanje važan je industrijski, poljoprivredni, finansijski i transportni centar (budući da spaja sever i jug zemlje). Sedmi je po veličini i jedan od najbogatijih gradova Italije.

Ovu lokaciju su prvobitno naseljavali Etrurci, pa Gali, zatim su Rimljani osnovali grad Bononiju, a u srednjem veku je Bolonja bila slobodan grad-država i jedan od najvećih evropskih gradova (po broju stanovinka). Čak i pod papskom vlašću, zadržala je mnoge slobode.

Bolonja ima najveću sačuvanu staru gradsku četvrt u Italiji. Poznata je po svojim tornjevima, crkvama, natkriljenim tremovima i industriji testenina. Ovde se nalazi i nastariji univerzitet na svetu, osnovan 1088. godine, koji i dalje privlači brojne studente (studenti čine četvrtinu ukupne populacije od oko 400.000 stanovnika) i gradu daje kosmopolitski i mladalački duh.

Obilazak Bolonje počinje kod Neptunove fontane iz 16. veka, koja je rad flamanskog skulptora Giambologna-e i jedan od simbola grada, ali i simbol papske moći – veruje se da je papa vladao svetom neprikosnoveno, kao što je Neptun vladao morem. U podnožju fontane su četiri anđela koji predstavljaju reke četiri tada poznata kontinenta: Gang, Nil, Amazon i naš Dunav.

Fontana se nalazi na trgu Piazza del Nettuno, na kome je locirana i Salaborsa, javna biblioteka i multumedijalni centar u palati d’Accursio (nekadašnje sedište gradskih vlasti Bolonje, koje izlazi i na glavni trg). Ispod staklenog poda u glavnom holu Salaborse mogu se videti ostaci rimske Bononije, ali i srednjovekovne i renesansne Bolonje. Ulaz u biblioteku i razgledanje arheološkog lokaliteta se ne naplaćuje, a više informacija možete pronaći na zvaničnom sajtu. Osim Salaborse, u palati d’Accursio se nalaze i Gradska umetnička kolekcija (sa 250 vrednih slika iz perioda od srednjeg veka do 19. veka, ulaz se plaća 5 eura) i Museo Morandi (ulaz se plaća 6 eura).

Sa Neptunovog trga nastavite na Glavni trg – Piazza Maggiore, koji je među lokalcima poznat i samo kao Piazza. Na ovom prostranom trgu, osim palate d’Accursio, smeštena su i druga monumentalna zdanja: renesansni Palazzo dei Banchi, Palazzo dei Notai iz 14. veka u kome je bilo sedište notarskog esnafa, Palazzo dei Podesta iz 13. veka u kome su nekada bili smešteni lokalni visoki zvančnici, a od 16. do 18. veka je ovde bilo pozorište.

Na trgu je smeštena i bazilika svetog Petronija, najveća gotička crkva na svetu izgrađena od cigle. Posvećena je bolonjskom biskupu iz 5. veka, a nakon gradnje i nadogradnji koje su počele 1390. godine i trajale vekovima, frontalna fasada je i danas nezavršena. Između ostalog, u crkvi se nalaze dva para izuzetno očuvanih orgulja iz 15. i 16. veka, koje svedoče o tome da je Bolonja bila italijanska prestonica barokne muzike. Tu je i oznaka linije meridijana koju je 1655. godine izračunao i kreirao astronom Đovano Domeniko Kasini i koja sa izuzetnom preciznošću (za to vreme) određuje dužinu solarne godine i smatra se najvećim astronomskim instrumentom na svetu. Crkva je poznata i po fresci iz 15. veka slikara Đovanija da Modene, koja prikazuje kako muslimanskog proroka Muhameda u paklu proždiru demoni, zbog čega je 2002. i 2006. policija sprečila dva teroristička napada Al Kaide.

Pre nego što krenete dalje sa trga, posetite prolaz Voltone del Podesta između Palate di Podesta i Palate Re Enzo, u kome je nekada bila smeštena gradska pijaca, zatim su sa njegovih stubova visili bogohulnici, a kasnije su ovde postavljene statue svetaca-zaštitnika grada: svetog Petronija, svetog Frančeska, svetog Domenika i svetog Prokola. Najzanimljivija stvar u vezi sa prolazom je njegova neverovatna akustičnost. Ukoliko stanete na jedan njegov kraj i šapnete nešto, osoba na drugom kraju će vas čuti jasno i glasno.

Sa glavnog trga, krenite u šetnju ulicom Via dell’Archiginnasio, koju krasi prelepi arkadni prolaz Portico del Pavaglione i brojne prodavnice. U ovoj ulici se nalazi i Gradski arheološki muzej (Museo Civico Archeologico) smešten u Palati Gavani iz 15. veka, u kome ćete saznati više od etrurskoj i rimskoj prošlosti Bolonje, ali ćete imati prilike i da se upoznate sa vrhunskom kolekcijom egipatskih artefakta, jednom od najznačajnijih u Evropi. Nažalost, od jeseni prošle godine do proleća 2019. delovi muzeja će biti zatvoreni za posetioce, ali će i cena ulanice biti smanjena na 3 eura. Više informacija pronaći ćete na zvaničnom sajtu muzeja.

Dalje niz ulicu nalazi se Palazzo dell’Archiginnasio, prvo sedište Bolonjskog univerziteta. U zgradi su bile smeštene i sale u kojima su držana predavanja iz prava i umetnosti. Preko puta ulaza je kapela Santa Maria dei Bulgari, a posete je vredan i amfitetatar (Teatro Anatomico) dekorisan rezbarenim drvetom u kome su se održavale vežbe iz anatomije. Tu možete videti i poznatu statuu Ercole Lelli-ja – Spellati (Bez kože). Ulaznica za Palatu naplaćuje se 3 eura za odrasle, dok je za decu ulaz besplatan. Više informacija na sajtu palate.

U blizini je bazilika svetog Domenika, posvećena svecu-osnivaču monaškog reda dominikanaca, u kojoj se nalazi pravo blago italijanske umetnosti. U crkvi se i danas čuvaju mošti svetog Domenika, u kovčegu koji se smatra posebno vrednim umetničkim delom, a među brojnim umetničkim predmetima, izdvajaju se svećnjak u obliku anđela, delo mladog Mikelađela i statue Nikola Pizana i Nikola del’Arke.

Nakon ovog kulturno-istorijskog obilaska, vreme je da se upoznate sa gastronomskom stranom Bolonje, koja je poznata po svojoj specifičnoj kuhinji, zasnovanoj na testeninama, bogatim kremastim sosevima, mesu i sirevima. Inače, zanimljivo je da se u Bolonji čuveni sos bolonjeze (poznat kao ragu alla bolognese) uvek služi sa taljatelama, nikada uz špagete! Iza Piazza-e Maggiore nalazi se stara gradska pijaca, Quadrilatero. Priuštite sebi šetnju njenim uskim ulicama i uživajte razgledajući prodavnice i tezge pune najrazličitijih lokalnih proizvoda, od svežeg voća, povrća i ribe, do ručno rađene testenine (posebno taljatela), bolonjske mortadele, sireva i raznih slatkiša. Uveče, nešto pre večere, ljudi u iste te ulice pohrle da se na kraju dana opuste uz aperitiv u nekom od brojnih barova.

Zatim je vreme za još jedan trg – prelepi maleni Piazza Santo Stefano, kojim dominira istoimena bazilika. Ali ako se malo bolje zagledate, shvatićete da nije u pitanju jedna, već sedam crkava, zato je i poznata kao Sette Chiese (sedam crkava). Na ovom trgu se često odvijaju gradske manifestacije u kulturni događaji.

Prođite kroz zasvođeni prolaz Corte Isolani, u kome se nalaze restorani, enoteke i prodavnice (pa možete napraviti i pauzu za šoping, ručak ili degustaciju vina), i uskoro ćete stići u ulicu Strada Maggiore. Odavde ćete imati sjajan pogled na tornjeve Asinelli i Garisenda, koji jedan pored drugog stoje na trgu Porta Ravegnana iz koga polaze glavne gradske ulice. Dva tornja su najviši od preostalih 20 gradskih tornjeva, ali u 12. veku ih je bilo preko stotinu! Njihova uloga je bila višestruka. Osim što su imali važnu vojnu funkciju (signalizacija i odbrana), oni su svojom visinom i grandioznošću svedočili o bogatstvu plemenitih porodica u čijem su bili vlasništvu. Ukoliko ste u dobroj formi, možete se popeti uz 498 stepenika tornja Asinelli, odakle se pruža najlepši pogled na grad. Cena ulaznice je 5 eura za odrasle, dok deca ispod 12 godina plaćaju 3 eura, a ulaznice se obavezno kupuju unapred, na turističkom info punktu na Glavnom trgu ili online. Više informacija o tornjevima naći ćete na zvaničnoj prezentaciji.

Sa ove lokacije možete krenuti ulicom Via Zamboni, glavnom univerzitetskom ulicom u kojoj se nalaze i univerzitetski muzeji i Gradsko pozorište (Teatro Comunale). Ako iz ove ulice pođete ka Via Indipendenza, upoznaćete neočekivanu stranu Bolonje, koja će vas pomalo podsetiti na Veneciju – deo grada koji se zove Findestrella di Via Piella. Ovde se nalaze podzemni vodeni tokovi koji su do pre dva veka bili otvoreni kanali, a sada se na samo nekoliko mesta može videti kako voda protiče između kuća. Najpoznatija atrakcija je prozor na kanalu Delle Moline, koji pruža zanimljiv pogled na kanal i šarmatni mostić preko njega.

Via Indipedenza je glavna ulica Bolonje, sa brojnim prodavnicama pa je idealna za šetnju i šoping, a njom se možete vratiti na početak – na Piazza-u Maggiore. Ali ako imate još snage, u ulici Via Manzoni, koja izlazi na glavnu ulicu Via Indipedenza, smešten je jedan od najvažnijih gradskih muzeja – Museo Medievale (Muzej srednjeg veka), čija impresivna kolekcija je smeštena u palati Ghisilardi-Fava, koja i sama predstavlja arhitektonski dragulj Bolonje. Cena ulaznice je 5 eura za odrasle, dok deca ispod 12 godina plaćaju 3 eura. Više informacija na sajtu muzeja

Na kraju, pomenućemo i da Bolonja posetiocima nudi Welcome karticu, u dve varijante. Ona koja važi 48 sati košta 20 eura, a za karticu koju možete da koristite 72 sata treba da izdvojite 30 eura. Kartice obezbeđuju besplatan ulaz u mnoge muzeje, ali i brojne druge pogodnosti.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *

X