Vozom do Balatona uz dobru klopu i muziku

Vozom do Balatona uz dobru klopu i muziku

Mađarske železnice (MAV) ove godine povećavaju broj polazaka ka Balatonu tokom udarne letnje sezone.

Turistima je posebno interesantno da do ovog „Mađarskog mora“ idu vozom Balaton Sound Express.

Ovaj voz saobraća prve nedelje jula u vreme istoimenog festivala u gradiću Zamardi, južno od Siofoka, na južnoj obali Balatona. Voz polazi iz Genta i Brisela i preko Budimpešte stiže na 20 minuta od mesta održavanja festivala. Osim vagon-restorana u vozu se organizuju i žurke.

Za odlazak na Balaton, popularni su i drugi, lokalni vozovi. Kompletna usluga Mađarske železnice će biti poboljšana, uvođenjem dodatnih, klimatizovanih vagona, a voz Balaton Express će posle više godina pauze dobiti i vagon-restoran sa dobrim izborom hrane po povoljnim cenama.

Ukupno putovanje od Budimpešte do Balatona traje od jednog do tri sata, u zavisnosti da li se putuje na Severnu ili južnu obalu. Broj polazaka je uvećan za 40 posto u odnosu na prošlu godinu. Na severnu obalu turisti mogu da stignu poznatim vozovima Kek hullam, Tekergo i Katica, dok na južnu obalu idu vozovi Balaton Express, Topart, Deli parti i Siofok Flirt.

Jezero Balaton Mađarska

Mnogi vozovi saobraćaju čak i noću, a na pojedinim linijama polasci su na svaka dva sata tokom dana.

Posebnu pažnju turista privlači voz Balaton Express, jer se rado o najudobnijem načinu transporta kome je od ove godine uveden i vagon-restoran u kome će se služiti hamburgeri, sendvič, salate.

Prošle je godine, prema podacima MAV-a na linijama do Balatona putovalo milion i po putnika, što je 80% više nego prethodne godine. Lokalni vozovi ka Balatonu polaze sa železničke stanice Deli (Deli Palyaudvar) na svakih sat vremena.

Ako volite da putujete vozom, pogledajte koje su živopisne evropske železničke linije. Dok ste u Mađarskoj nemojte propustiti da probate izvrsnu mađarsku kuhinju. Osim do Balatona, saznajte na koje još dnevne izlete možete da odete iz Budimpešte.

Naslovna fotografija: www.festival.travel

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X