Zabranjeni grad turistima otkriva nove tajne

Zabranjeni grad turistima otkriva nove tajne

Zabranjeni grad turistima otkriva nove tajne

Zabranjeni grad u Pekingu, koji je samo delimično otvoren za posetioce, uskoro će otvoriti celu jednu palatu za posete, po prvi put u istoriji.

Posetioci za sada mogu da posete Muzej Zabranjenog grada, koji osim izložbenog prostora obuhvata i veliku šetnju kroz sam kompleks, posebno označenim stazama između dva unutrašnja trga. Turisti sa ove staze mogu tek da provire u određene delove ovog džinovskog kompleksa.

Kako je objavio Međunarodni fond za zaštitu spomenika, Zabranjeni grad će uskoro otvoriti prostrani vrt Qianlong (Ćijen-lung), koji čuva neke od najznačajnijih istorijskih spomenika i izuzetne enterijere, nepromenjene još od perioda Kineskog carstva.

Foto: Palace Museum / World Monumental Fund (WMF)

Vrt Qianlong je deo kompleksa Zabranjenog grada koji je nastao između 1771. i 1776. u slavu istoimenog cara Ćijen-lunga, kineskog vladara sa najdužim stažom (1735 – 1796). Palata je napravljena pred njegovo povlačenje sa vlasti i smatra se mini-Zabranjenim gradom. Na površini od oko 80 ari nalaze se četiri dvorišta, 27 različitih paviljona i građevina i stenovita bašta koja pleni svojom lepotom.

Unutrašnjost paviljona je dekorisana i opremljena nameštajem iz perioda koji se smatra najsmelijim i najekstravagantnijim u pogledu arhitekture i dizajna enterijera. Unutra su i brojni luksuzni predmeti velike umetničke vrednosti.

Međunarodni fond za zaštitu spomenika zajedno sa Muzejom Zabranjenog grada trenutno radi na planu restauracije zatečenih predmeta i njihove pripreme za izlaganje javnosti. Osim toga, biće izgrađeni i izložbeni hol i informativni centar na ulasku u ovaj deo kompleksa, a unutra će biti obeleženi vidikovci sa kojih se pruža pogled na vrtove. Očekuje se da će svi radovi na pripremi vrta Qianlong biti završeni do 2020.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X