I na odmoru možete da upadnete u nevolju

I na odmoru možete da upadnete u nevolju

I na odmoru možete da upadnete u nevolju

Neka istraživanja pokazuju da samo oko 38% mladih ljudi pre putovanja čita vodiče i informiše se o običajima destinacije na koju idu.

To znači da mnogi od njih nisu svesni potencijalnih problema sa loklnim zakonima i tradicijama. A evo nekih primera zakona koji i vas mogu iznenaditi:

Ujedinjeni Arapski Emirati
Psovanje i ružne reči, čak i u pisanoj formi u postovima na društvenim mrežama, smatraju se nedoličnim ponašanjem i ukoliko vas za ovo optuže, možete biti deportovani ili čak, da završite u zatvoru.

Tajland
Vaporizatori kao što su e-cigarete i njihove dopune ne smeju se unositi u Tajland. Oni će na ulasku u zemlju biti konfiskovani, a vi ćete dobiti novčanu kaznu. Nažalost, može se desiti i da vas pritvore, a za ovaj prekršaj predviđena je zatvorska kazna do 10 godina.

Grčka
Nedolično ponašanje, kao što je pokazivanje zadnjice na javnom mestu, može dovesti do novčane kazne ili čak odlaska u zatvor.

Šri Lanka
Jedan od najgorih zločina na Šri Lanki je izrugivanje Budi, u šta po mišljenju lokalnih vlasti spadaju i tetovaže koje prikazuju Budu i budističke svete simbole. Mnogi turisti, posebno simpatizeri budističke vere, koji nisu bili upućeni u ovaj zakon, imali su probleme sa šrilankanskim vlastima. Nekima je zabranjen ulaz u zemlju, neki su deportovani, a bilo je i nekoliko presuda sa izrečenim zatvorskim kaznama. Turisti se upozoravaju i da ne poziraju za fotografije pored statua ili slika Bude.

Japan
Mnoge zemlje brane unos određenih grupa lekova (protiv bolova, alergija, za smirenje, koji se uglavnom izdaju na recept) i turistima se uvek savetuje da ukoliko imaju prepisanu terapiju za hronična stanja, provere da li lekove smeju da nose sobom na destinaciju. Japan je u odnosu na ostatak sveta pomalo specifičan zbog toga što u ovu zemlju ne smete da unesete ni lekove koji u većini drugih država ne predstavljaju problem, kao, na primer, kapi za nos! Ukoliko putujete u Japan i ne želite da vas odmah na aerodromu privedu, ili još gore, deportuju, dobro se raspitajte o tome šta iz vaše putne apoteke smete da ponesete u Zemlju izlazećeg sunca.

Turska
Iskazivanje nepoštovanja prema turskoj naciji i zastavi ili cepanje novčanica predstavljaju ozbiljne prekršaje. Ukoliko vas osude, u zatvoru možete provesti od 6 meseci do tri godine.

Karibi
Nošenje kamuflažne odeće je zabranjeno u mnogim karipskim zemljama, uključujući Barbados, St. Vincent i St. Luciju. Ovo se odnosi i na decu.

Španija
U Španiji je izazivanje požara ozbiljan zločin, čak i ako ste ga izazvali nenamerno.

Australija
Australija se može pohvaliti bogatim, ali veoma specifičnim eko-sistemom, čiju ravnotežu su u prošlosti više puta narušavale strane invazivne vrste. Zato ova zemlja ima izuzetno stroge zakone o karantinu, koji imaju za cilj da od bolesti i štetočina zaštite lokalne biljke, žiotinje i – ljude. Ako prekršite zakon, čekaju vas astronomske kazne. Protekcije nema, u to se nedavno uverio i holivudski glumac Džoni Dep, koji je zbog ilegalnog unošenja svog psa morao da plati veliku kaznu i da se javno izvini celoj australijskoj naciji.

Ukrajina
Pušenje i konzumacija alkohola na javnim mestima, kao što su autobuske stanice, igrališta i parkovi, strogo su zabranjeni u Ukrajini.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Current ye@r *

X